Mia Green och hennes bilder

Maria Amalia "Mia" Green var född Lundmark 1870 i Stockholm, men flyttade via Skellefteå till Haparanda 1894. Hon öppnade fotoateljé i Haparanda och senare filialer i Kemi och på Seskarö.

Mia Green studerade först till sömmerska men upptäckte sedan fotograferandet. Hon startade Haparandas första fotoateljé 1895. Det sägs att Mia fotograferade på dagarna och framkallade på nätterna. Hon kom under åren att skapa Haparandas mest värdefulla bildsamling. Från 1895 till 1940 dokumenterade Mia livet, vardag och fest i fred och krig i Tornedalen. När första världskriget bröt ut övergick hennes porträttfotograferande till att bli mer dokumentärt. Hon fotograferade flyktingar, militärer, krigsinvalider, Röda korsets verksamhet, kungligheter och politiker, men även gulaschbaroner, tullare och smugglare. Mia somnade in den 24 juni 1949.

Samhällsengagemang

Mia Green var även politiskt engagerad i det kommunala livet och deltog i det sociala arbetet. Tack vare henne byggdes det första ålderdomshemmet i Haparanda.

Kuriosa

  • Mia är farfars mor till skådespelerskan Eva Green.
  • I Haparanda finns en park med hennes namn. Där finns en kopparbyst som avbildar Mia Green av skulptören Lars Stålnacke rest 1988.