En utställning med visioner

Hur ska området vid gränsen se ut? Det har unga arkitekter runt om Europa tyckt till om. Imorgon öppnar en utställning med alla bidrag på Rajalla.

Mari Koskinen, arkitekt och generalsekreterare för Europan Finland

Det var Torneå som initialt bjöd in Haparanda att vara med i arkitekttävlingen Europan. Ansökan gick bra och städerna valdes ut, som en av 49 platser i Europa, som deltagare i årets upplaga. I Finland har två övriga platser valts ut, nämligen Helsingfors och Uleåborg.

- Det var självklart för oss att vilja delta i tävlingen. Vi är en unik plats sett ur ett europeiskt perspektiv. Nu är den första fasen avklarad, och vi har fått in 19 innovativa förslag på hur området vid gränsen kan utvecklas, säger Göran Wigren, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen vid Haparanda stad.

- Europan går ut på att unga arkitekter från hela Europa ska våga ta ut svängarna och ge innovativa och nyskapande förslag. Allt är inte genomförbart, men ändå finns många idéer vars grundtanke går att använda, menar Torneås stads stadsarkitekt Jarmo Lokio.

Rösta på din favorit

Imorgon fredag den 22 september öppnar en utställning med alla bidrag i en lokal på andra våningen i köpcentret Rajalla. Besökarna kan bland annat rösta på sitt favoritbidrag. Det kommer även att finnas representanter från städerna på plats för att svara på frågor och höra vad allmänheten tycker.

- Kom och rösta på din favorit, uppmanar Jarmo Lokio.

Bidragen bedömdes idag av en jury under ledning av Mari Koskinen, arkitekt och generalsekreterare för Europan Finland.

- Tävlingen har egentligen pågått under hela året. Under februari-juni har de tävlande arkitekterna fått rita förslag på hur det område de valt kan utvecklas och bebyggas. Därefter väntar juryarbete som i december 2017 leder fram till att vinnare och en tvåa utses för varje område. Dessutom kan det delas ut specialomnämnande till ytterligare bidrag, säger hon.

Mer information

Europan är världens största återkommande arkitekttävling. Arkitekter under 40 år från hela Europa deltar och tävlingen hålls vartannat år. Haparanda och Torneås bidrag har namnet "Embrace the border". Området som de tävlande arkitekterna tittat närmare på är markerat på kartan nedan.