Arkitekttävlingen Europan är avgjord - här är vinnarbidraget

Hur ska området vid gränsen se ut? Det har unga arkitekter runt om Europa tyckt till om. Vinnaren blev bidraget Two Cities One Heart.

Torneå och Haparanda valdes, som en av 44 platser i Europa, att delta i årets upplaga av arkitekttävlingen Europan. I Finland valdes ytterligare två platser ut, nämligen Helsingfors och Uleåborg.

- Tävlingen har egentligen pågått under hela året. Under februari-juni har de tävlande arkitekterna fått rita förslag på hur det område de valt kan utvecklas och bebyggas. Därefter har vi i juryn arbetat febrilt med att utse en vinnare för varje område, säger Mari Koskinen, arkitekt och generalsekreterare för Europan Finland.

Vinnaren ger gränsområdet ett hjärta

Torneå och Haparanda fick in 19 innovativa förslag på hur området vid gränsen kan utvecklas. Huvuduppgiften var att integrera de båda städernas gemensamma centrum och samtidigt presentera idéer för boende och turism.

Det vinnande förslaget tillhör de finska arkitekterna Vilma Autio, Maija Parviainen och Hanna Kuivalainen.

Tillsammans skapade de konceptet Two Cities One Heart.

Konceptet har tre delar:

1) the Loop handlar om områdets inre kommunikationer

2) the Productive Boulevard förbinder stadsstrukturen

3) the Park förskönar området mellan städerna

Juryn motivering

De föreslagna kvarteren i Haparanda och i Torneå har tilldelats funktioner som gör dem unika. Förslaget har också lyckats med att förvandla motorvägen E4 till en gata, vilket är ett effektivt sätt att sakta ned trafiken och fånga de förbipasserandes intresse inför möjligheten att stanna till", konstaterar jurymedlemmen och arkitekten Johanna Palomäki.

Världens största arkitekttävling

Europan är världens största återkommande arkitekttävling. Arkitekter under 40 år från hela Europa deltar och tävlingen hålls vartannat år. Årets upplaga hade temat Productive Cities (Produktiva städer). I årets upplaga tävlade Finland med tre städer: Helsingfors, Uleåborg samt Torneå och Haparanda.

Ytterligare information

Bilder på de vinnande förslagen:

https://drive.google.com/drive/folders/1rizg4a3aS1Mxe_TRyhHd7Y55SCVXuML0?usp=sharinglänk till annan webbplats

Kontaktpersoner

Mari Koskinen, Generalsekreterare, Europan Suomi, mari.koskinen@europan.fi

Jarmo Lokio, Stadsarkitekt, Torneå stad, jarmo.lokio@tornio.fi

Göran Wigren, Chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, Haparanda stad, goran.wigren@haparanda.se