Nu fortsätter resan mot ett uppkopplat Haparanda

Idag har Haparanda stad och Telia tecknat ett samverkansavtal om fiberutbyggnaden i kommunen. Tillsammans med Telia har Haparanda stad som mål att alla i kommunen ska ha tillgång till fibernät senast år 2020. 

Linda Hernström och Peter Waara

- En snabb och stabil uppkoppling blir allt viktigare för att kunna arbeta, leva och bo, inte minst för oss som bor där avstånden är stora. Med den här satsningen så kommer vi en bra bit på vägen mot målet att alla företag och hushåll i kommunen ska ha tillgång till fiber, säger Peter Waara (S), kommunstyrelsens ordförande.

Telia bygger redan nu till 800 hushåll i Seskarö och Västra Nikkala. Företaget kommer därefter att bygga ut det öppna nätet baserat på efterfrågan, vilket innebär att intresset för fiber måste vara tillräckligt stort i ett område för att de ska kunna bygga. För tätorten gäller handlar det om 40 procent och för landsbygden 70 procent.

- Ju fler som tecknar avtal, desto snabbare kan vi sätta grävskopan i backen, säger Linda Hernström, chef för Telia fiber.

Telia erbjuder just nu samtliga boende och företag i kommunen möjlighet att ansluta sig till det öppna fibernätet via deras landsbygdsspecialist Zitius. Företaget planerar också att genomföra ett antal informationsmöten ute i byarna i början av nästa år.

- Vi har ett väldigt lyckat samarbete med kommunen och tack vare detta så kommer vi att kunna bygga fiber till långt fler än vad som annars varit möjligt. Med fiber får Haparanda en digital infrastruktur där kommunen, invånarna och företagen kan växa, avslutar Hernström.

För ytterligare information
Peter Waara, kommunalråd (S), Haparanda stad
Telefon: 0922-260 00
E-post: peter.waara@haparanda.se

Linda Hernström, chef för Telia fiber
Telefon: +46 771 77 58 30
E-post: linda.hernstrom@teliacompany.com

Företag och hushåll kan hitta mer information om erbjudandet och anmäla intresse på www.fibertillalla.selänk till annan webbplats