Tornedalsskolans UF-verksamhet går över gränsen

Många av eleverna på Tornedalsskolan driver ett UF-företag inom ramen för sin gymnasieutbildning. Nu delar både elever och lärare med sig av sina kunskaper till Lappia i Torneå.

Bild: Lärare från Lappia och Tornedalsskolan träffas för att prata gränslöst UF-företagande

Tornedalsskolan har en lång erfarenhet av att arbeta med Ung Företagsamhet. Många av skolans elever väljer att starta och driva ett UF-företag under något av sina gymnasieår. Eleverna får tillfälle att utveckla och träna på sin företagsamhet, kreativitet och sitt entreprenörskap.

- Som UF-företagare får eleverna uppleva ett företags hela livscykel; från start, via drift till avveckling. Eleverna lär sig mer om samarbete, problemlösning, beslutsfattande och ansvarstagande, säger Marianne Rönnqvist, lärare på Tornedalsskolan.

Tornedalsskolan har nu inlett ett samarbete med Lappia i Torneå. Den 29-30 augusti genomfördes ett gränsöverskridande ”Mini-UF”, där elever från både Tornedalsskolan och Lappia medverkade. Samarbetet kommer även att rendera i en gemensam aktivitetsdag i oktober.

- Skolan i Torneå driver UF-företag för första gången och ville lära sig mer av oss. Det känns väldigt inspirerande och spännande. Målet är att skapa ett dynamiskt samarbete mellan lärare, elever och rådgivare från båda länderna, avslutar Rönnqvist.

Fakta om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en ideell och obunden organisation med syftet att tillsammans med skolan införa entreprenörskap och ett engagerat näringsliv i utbildningssystemet. Under ett läsår driver eleverna ett UF-företag inom ramen för sin gymnasieutbildning. De får komma på sin affärsidé, registrera sitt UF-företag, sälja sina varor och tjänster och de har möjlighet att delta i olika aktiviteter och tävlingar. Alla företag har en rådgivare från näringslivet och i slutet av UF-året avvecklas företaget.