Elever från Tornedalsskolan på plats i Europaparlamentet

Idag fick 17 elever från Tornedalsskolan prova på att vara Europaparlamentariker för en dag.

Niko Saapunki och Elin Grundström talade inför en fullsatt plenisal.

Genom att aktivt arbeta med EU-frågor har Tornedalsskolan vunnit en tävling inom projektet Euroscola, som varje år arrangeras av Europaparlamentet. Tillsammans med 500 gymnasieelever från hela EU deltar eleverna från Haparanda i rollspel, där de får debattera och diskutera olika ämnen. Aktiviteten sker i Europaparlamentets sessionssal i Strasbourg, Frankrike. De får helt enkelt vara Europaparlamentariker för en dag.

- Euroscola är en aktivitet där ungdomar från hela Europa träffas, diskuterar och lär sig mer om frågor som är viktiga för Europas invånare, säger läraren Marianne Rönnqvist.

Förutom att delta i intressanta diskussioner fick två elever idag även chansen att göra en presentation om Haparanda i den berömda plenisalen.

- Niko och Elin gjorde det jättebra, avslutar hon.

Om tävlingen

Varje år bjuder Europaparlamentet in till en tävling för skolor, lärare och elever runt om i Europa. Vinnarna får åka till Strasbourg och representera sitt land i Euroscola, en heldag då eleverna får arbeta i olika utskott och ta på sig rollerna som EU-parlamentariker. Läs mer på Euroscolas hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.