Haparanda årets UF-kommun

Haparanda är bäst på UF-företagande i Norrbotten.

Glada elever firar förstaplatsen.

Det är Ung Företagsamhet Norrbotten som korar Årets UF-kommun, och utmärkelsen delades ut på torsdagen i samband med årsstämman som hölls i Luleå.

- Haparanda är årets UF kommun! Jag är så stolt över det arbete vi alla gör och har gjort. Tack alla som bidragit, säger en glad Eva Segerlund, lärare på Tornedalsskolan.

- Det känns jättebra att vårt fina UF-arbete uppmärksammas, tillägger Tornedalsskolans rektor Peter Mariin.

Han berättar att både kommunen och företagarna på orten är involverade för att skapa de allra bästa förutsättningarna för eleverna.

- Det har varit en medveten satsning att alla elever ska ha möjlighet att driva ett företag under sin tid som elev hos oss.

Tornedalsskolan är en föregångare

T.f. regionchefen Linnea Löfgren ser Tornedalsskolan i Haparanda som en föregångare och inspiratör.

- Haparanda har verkligen visat att samarbetet mellan skola, kommun och lokalt näringsliv är ett vinnande koncept, säger hon.

Haparanda stads näringslivsstrateg Tomas Björnfot, som också närvarade vid prisutdelningen, håller med.

– Jag vill också passa på att ge en stor eloge till alla engagerade lärare och elever på Toredalsskolan. De gör ett kanonjobb.

Stolta och nöjda lärare.

Senast Haparanda vann var 2013. Utmärkelsen innebär att kommunen får skicka två personer till SM i Ung Företagsamhet där årets bästa UF-företag utses.

Mer om UF

Ung Företagsamhet är en ideell, partipolitiskt obunden förening som arbetar med entreprenörskap i skolan. UF-företagande innebär att gymnasieelever startar, driver och avvecklar ett företag som en del av sin utbildning. Organisationen har verkat i Sverige sedan 1980 och 330 000 ungdomar har sedan starten drivit UF-företag. I Norrbotten driver en tredjedel av en årskull på gymnasiet UF-företag.

Kriterier för Årets UF-kommun

  • Andelen gymnasieungdomar som driver UF-företag
  • Andelen lärare som är utbildade i UF-processen, certifierade samt diplomerade
  • Andelen UF-företagare som genomför hela processutbildningen som bland annat innefattar en affärsplan, näringslivskontakter, försäljning och en komplett årsredovisning.