Succéduo bokpratade med elever

Agnes och Elias Våhlund är skaparna till succéböckerna ”Handbok för superhjältar”. Idag har de haft bokprat och workshop på stadsbiblioteket.

Foto: Haparanda stad

Elever i årskurs 3-4 från Marielundsskolan hade idag det stora nöjet att lyssna till författaren Elias Våhlund och illustratören Agnes Våhlund. Tillsammans har de skapat böckerna om Lisa som blir mobbad, men får superhjältekrafter och tar saken i egna händer. Storyn bygger på en balans mellan mobbning och äventyr.

Seriens tre första böcker Handboken, Röda masken och Ensam har än så länge sålt i 150 000 exemplar bara i Sverige. Den fjärde boken, Vargen kommer, släpps i december. 2018 tilldelades Agnes och Elias priset Årets barndeckare.

Bild: Raben & Sjögren, Agnes Våhlund

Hur en superhjälte skapas

Paret Våhlund berättar om sitt arbete med bokserien. Med stor inlevelse beskriver Elias hur processen från idé till färdig bok går till. Det är han som skriver berättelsen och utifrån manuset skapar sedan Agnes alla bilder. De beskriver skapandeprocessen ungefär så här: ”Elias skriver, visar det för Agnes, som sågar, varpå Elias skriver om. Agnes gör en skiss, visar den för Elias, som sågar, varpå Agnes skissar om.”

Nyfikna elever

Eleverna har många frågor. En undrar hur Agnes blivit så duktig på att rita. En annan undrar hur lång tid det tog att skriva och rita böckerna. En tredje undrar hur de kom på berättelsen.

Elias berättar att idén till historien föddes när han fick reda på att hans då 9-åriga dotter blev mobbad i skolan. Arbetet satte igång och tillsammans jobbade Agnes och Elias på sin bok i nästan tre år. Budskapet de skickar med eleverna är att ”allt du söker finns redan i dig”. När Elias sagt det sista ordet applåderar barnen entusiastiskt.