Här tas de boende verkligen omhand

-Skönt, tyckte Eila Tervonen där hon satt med utsträckta händer och fick dem ompysslade.

Här får Eila manikyr av kosmetologeleven Virpi.

Det är Lundens verksamhetsområde som har samarbete med Lappia Yrkesinstitut i Kemi. Där finns bland annat en kosmetologutbildning och under onsdagen kom eleverna på besök. Deras uppgift var att ta hand om händerna på de gäster som önskade få behandling. En av dem var Eila Tervonen som bor på Lunden. Hon var mycket nöjd efter en stunds behandling av eleven Virpi Palokangas. Virpi berättade att hon bland annat filade nagalarna, tog bort gammalt lack, lade på ny lack och gav handmassage.

-Det är så skönt. Jätteskönt, sa Eila och visade gärna upp sina nyfixade naglar.

Praktik i dubbel bemärkelse
Gruppledaren Vuokko Näätsaari från Solbacken ledsagade in fler boenden till behandling och konstaterade glatt att samarbetet med skolan i Kemi åter igen har bjudit på positiva upplevelser för de boende.

På plats fanns även två lärare, Susanna Kouri som undervisar de blivande kosmetologerna och Sirpa Hyttinen som undervisar i svenska.

-Praktiken här idag ger också eleverna möjligheter att använda sig av svenska språket och det är bra, sa Sirpa Hyttinen.

Vidgat samarbete
Kosmetologutbildningen är 2-3 år beroende på elevernas förkunskaper. Det var första gången som skolans kosmetologelever besökte boendet i Haparanda och har fick praktisera sina kunskaper. Lundens verksamhetsområde har sedan 2015 också samarbetat med vård- och omsorgsutbildningen vid samma skola.