Peter Berglund

Peter Berglund jobbar som fastighetsskötare och är ett välkänt ansikte bland många små och stora kommunmedborgare.

Peter har en bakgrund som busschaufför men började jobba som fastighetsskötare hos Haparanda kommun för fem år sedan.

-Jag ville jobba mer på hemmaplan. Dessutom har jag också kvalifikationer som efterfrågades, bland annat elutbildning, berättar han.

Hans vanliga arbetsdag börjar klockan sju och slutar på eftermiddagen klockan fyra. Han syns mest kring skolorna och förskolorna i Närsta, Marielund och Karungi, en del gruppboenden samt lägenheter i Karungi. Jobbet är varierande. Det handlar om allt från att rensa hängrännor, skotta snö och sanda utanför entréer till att laga dörrar och lekredskap.

Nyfikna barn
Uppgifterna för en fastighetsskötare tar aldrig slut. Han har beredskap var åttonde vecka och får då åka runt mellan kommunens och Haparandabostäders alla fastigheter och fixa olika slags problem.

-Det är mycket ensamarbete men jag kan ta hjälp med uppgifter om det skulle behövas. Dessutom träffar jag många människor under arbetsdagen. Speciellt på förskolorna är barnen nyfikna på vad jag gör. Det är bara roligt och jag skojar gärna med barnen, säger Peter.

Han trivs med sitt arbete, just för att det är omväxlande och för att han träffar mycket folk.

-Jag har också fått prova på andra sysslor som att vara bovärd och bostadsförmedlare. Ibland kör jag kommunens traktor då ordinarie traktorföraren är ledig, säger han.

Tar fram dragspelet
Om du inte hade börjat jobba som fastighetsskötare, vad hade du blivit istället?

-Jag hade nog jobbat kvar som chaufför. Jag trivdes ju även med det jobbet, säger Peter.

På fritiden ägnar Peter gärna tid åt familjen och innebandylaget som han tränar. När det blir tid över så tar han gärna en trudelutt på dragspelet.