/index.html

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

En studieresa som går till historien – och påverkar framtiden

Läraren Anna Merefält med några av de elever som ska med på resan till Auschwitz. Foto: Haparanda stad

Under våren kommer 16 elever från Tornedalsskolan att göra en studieresa till Auschwitz. Detta efter att ha tilldelats ett stipendium från Olof Palmes minnesfond.

Tornedalsskolans är sedan en tid tillbaka en av Europaparlamentets ambassadörsskolor. Studieresan till Auschwitz är en del av det engagemanget.

Totalt kommer 16 elever från årskurs två och tre på samhällsvetenskapsprogrammet att resa till Polen. Resan är möjlig tack vare ett stipendium på 90 000 kr från Stiftelsen Olof Palmes minnesfond.

- Syftet är att ge eleverna möjlighet att fördjupa sina kunskaper om Europas historia och vad icke-demokratiska värderingar kan leda till, säger läraren Anna Merefält.

- Att själv få uppleva och se är bästa vägen till kunskap och insikt. Förhoppningen är att eleverna efter resan till Auschwitz bättre förstår vad rasism och främlingsfientlighet kan leda till, fortsätter hon.

Sprida information

Efter resan så kommer eleverna att sprida information och kunskap till så många som möjligt, bland annat genom att göra utställningar och besöka klasser i grundskolan för att berätta om sina upplevelser.

- Vår berättelse ”Europa igår och idag” ska vara höjdpunkten på Europadagen den 9 maj nästa år, avslutar Merefält.

Läs mer om Palmefonden

Stiftelsen Olof Palmes minnesfond för internationell förståelse och gemensam säkerhet instiftades i mars 1986 av Olof Palmes familj och den socialdemokratiska partistyrelsen för att hedra hans minne.

https://www.palmefonden.se/palmestipendiet-gamla/beviljade-stipendier/ Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: