/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Grönt ljus för nytt särskilt boende

Konceptbild av det nya boendet. Bild: Riksbyggen

Idag beslutade kommunfullmäktige att Haparanda stad och Riksbyggen ska stifta en kooperativ hyresrättsförening som ska bygga ett nytt särskilt boende i kvarteret Lunden.

Det nya boendet ska få namnet Hemstranden. Sammanlagt handlar det om 80 moderna och funktionella lägenheter. Den planerade byggstarten är i augusti i år, och om allt går enligt plan så kommer inflyttning att ske under det fjärde kvartalet 2022. Den beräknade hyresnivån för en lägenhet på drygt 50 kvm (inklusive gemensamma boendeytor) är 7 500 kronor per månad i 2023 års prisläge.

Lägenheterna är tänkta att fördelas på tre våningar och i byggnaden kommer det att finnas gemensamhetsytor - bland annat i form av café, bibliotek, samtalsrum och en allaktivitetssal. I anslutning till entrén finns ett fint torg. Det finns också en trädgård för utevistelse och gemenskap.

Preliminär tidplan fram till inflyttning

Mars 2020
Beslutsprocess kommunen

April 2020
Föreningsbildning

April 2020
Kvarvarande utredningar, projektering och förfrågningsunderlag, bygglov

Juli 2020
Upphandling entreprenör och finansiering, bygg- och förvaltningsavtal, beslut i föreningen

Augusti 2020
Byggstart

Q 4 2022
Beräknad inflyttning

Vad är en kooperativ hyresrättsförening?

En kooperativ hyresrättsförening är en ekonomisk förening som äger och hyr ut sina lägenheter till de boende:

  • De boende blir medlemmar i föreningen när de undertecknar hyreskontrakt.
  • Medlemmarna betalar en inträdesavgift vid tecknande av kooperativ hyresrätt och avgiften betalas tillbaka vid uppsägning.
  • Medlemskapet ger den boende bra möjligheter att påverka sin boendesituation genom att närvara på den årliga föreningsstämman.

Riksbyggen har 30 års erfarenhet av att samarbeta med kommuner och har stiftat över 30 kooperativa hyresrättsföreningar i lika många kommuner. Föreningen i Haparanda kommer alltså att få namnet Kooperativ hyresrättsförening (KHF) Hemstranden.

Senast uppdaterad: