/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Unikt projekt skapar möjligheter för en anrik byggnad

Projektledaren Åsa Morin är redo att sätta igång. Foto: Haparanda stad.

Åsa Morin är projektledaren som ska undersöka möjligheterna att utveckla den anrika stationsbyggnaden i Haparanda till ett kulturhus med ett järnvägsmuseum.

Haparanda stationshus uppfördes 1915 och skulle fungera som gränsstation mot Finland. Den fick rejäla dimensioner eftersom den skulle rymma tull, passkontroll och gränspolis. Även hotell- och restaurangverksamhet ingick.

- Stationsbyggnadens utformning är ett uttryck för de stora förväntningar man hade på utvecklingen av handel och utbyte över gränsen till dåvarande Ryssland, säger projektledaren Åsa Morin.

- Byggnaden har stora arkitektoniska värden, såväl i den monumentala exteriören som inredningens utformning och stil, fortsätter hon.

Väcka byggnaden till liv

Planen är nu att väcka den gamla byggnaden till liv. Inom ramen för ett Leader-projekt ska en förstudie utröna vilka möjligheter som finns att starta och driva ett kulturhus med ett järnvägshistoriskt museum och restaurang på järnvägsstationen.

- Vi kommer även att undersöka möjligheterna att ha hotellrum eller annat boende för turister på stationen. Det finns hur många idéer som helst, säger Morin.

- Som gränsstad har Haparanda stor potential beträffande turism- och besöksnäring. Vår förhoppning är att järnvägsstationen blir en ny spännande besöksanledning för både lokala och långväga gäster, avslutar Morin.

---------------------------------

Åsa Morin kommer att jobba med projektet 50 % av sin tid. Hon är även egen företagare och driver ett inredningsföretag och ett konstgalleri i Kalix. Åsa har tidigare jobbat på Kalix kommun och på Studieförbundet Vuxenskolan och har bland annat erfarenhet av kulturhistoriska projekt, utveckling av kulturhistoriska miljöer och destinationsdesign.

Senast uppdaterad: