/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Nu kan ännu fler provtas för covid-19

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson. Foto: Region Norrbotten

Nu är det möjligt för alla som har förkylningssymtom att lämna prov för covid-19 på hälsocentral. Provet visar om man är sjuk i covid-19 just nu.

Pressmeddelande från Region Norrbotten

– Att fler får veta säkert om de har covid-19 eller om det är något annat som orsakar symtomen gör att vi kan fortsätta att hålla nere smittspridningen i Norrbotten, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Det räcker med att ha lindriga symtom för att vara aktuell för provtagning. Provet tas med en pinne i näsan och svalget. Det som erbjuds är enbart provtagning, inte någon medicinsk bedömning. Svaret från provtagningen går sedan att läsa genom att logga in på 1177.se.

– Du får svar inom sju dagar, men det kan också gå snabbare. I samband med att du lämnar provet får du information om hur du får svaret, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Sedan tre veckor tillbaka tar Region Norrbotten prov på alla som läggs in på sjukhus för att avgöra om de har covid-19 eller inte.

– Vi ser en liten ökning av andelen positiva prover och det betyder att covid-19 fortfarande sprids i Norrbotten, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Eftersom covid-19 omfattas av smittskyddslagen kostar det inget att lämna prov för att se om man har sjukdomen just nu. Den som vill lämna prov uppmanas att läsa mer om vilka tider och platser som är aktuella på sin hälsocentrals sida på 1177.se.

Nästa steg för Region Norrbotten kommer att vara att utöka den serologiska provtagningen som visar om en person har haft infektionen och bildat antikroppar mot viruset.

Läs pressmeddelandet på Region Norrbottens hemsida:
https://www.norrbotten.se/sv/Om-Region-Norrbotten/Press/Pressmeddelanden-2020/Nu-kan-annu-fler-provtas-for-covid-19/ Länk till annan webbplats.

Provtagning i Haparanda

Drop-in mottagning COVID-19 provtagning tisdagar och onsdagar mellan kl. 13.00-15.00. Ingång från baksidan på hälsocentralen, mitt emot GOBS (följ skyltarna).

Läs mer på Region Norrbottens hemsida:
https://www.norrbotten.se/sv/Halsa-och-sjukvard/Vardcentraler1/Haparanda-halsocentral/ Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: