/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Håll avståndet i sommar

Foto: Haparanda stad

Under sommarhalvåret finns det mycket att fira - midsommar, semester, eller det vackra vädret. Fira gärna i mindre sällskap, men fortsätt att hålla avståndet för att stoppa smittan.

Coronaviruset smittar genom att små droppar med virus sprids framför allt när någon hostar eller nyser. Den som står nära kan få viruset på sig. Genom att hålla ett avstånd på 2 meter minskar du risken att själv smittas eller smitta andra.

Varför två meter?

Studier har visat att en smittdroppe normalt inte når längre än drygt 1-1,5 meter innan den faller till marken. För att vara helt säker på att undvika droppsmitta rekommenderas ett avstånd med 2 meter så ofta du kan.

Håll ut!

När det blir sommar är det naturligt att vilja komma ut och njuta och träffa andra människor och få tillbaka känslan av att livet är som vanligt. Men budskapet från vården är tydligt: smittspridningen är inte över än. Det är fortfarande många som är sjuka och många som insjuknar varje dag. Därför behöver vi alla fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer.

Följ rekommendationerna

  • Håll ett fysiskt avstånd om 2 meter - så ofta du kan. Ta en extra sväng förbi den du möter och försök att respektera de anvisningar som butiker, kaféer och restauranger satt upp. Låt det vara okej att någon säger till om du råkar komma för nära.
  • Tvätta händerna ofta med tvål.
  • Stanna hemma även vid mycket lindriga symtom. Stanna hemma minst 2 dagar efter att du blivit frisk.
  • Större sociala sammanhang – som dop, fester, bröllop och begravningar – bör undvikas.
  • I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik.

Följ utveckling och rekommendationer på följande hemsidor:

Senast uppdaterad: