/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Finska regeringens besked om gränstrafiken

Foto: YLE Arena (utklipp från webbsändning)

Resebegränsningar för vissa länder skärps, men gränsövergången förenklas för dem som bor i gränstrakterna mellan Finland, Norge och Sverige.

Finlands inrikesminister Maria Ohisalo och kommunikationsminister Timo Harakka redogjorde för den finska regeringens beslut under en presskonferens nu på onsdagsmorgonen.

Ohisalo konstaterade att smittoläget globalt är försämrat och att den finska regeringen därför gjort en revidering av reserestriktionerna. Hon meddelade att restriktioner återinförs för ett flertal länder, bland annat Norge, Danmark och Island. Däremot kommer personer vid svenska och norska gränsområden att kunna passera mer fritt.

Ohisalo sade bland annat att den finska regeringen vill garantera att samhällen där gränstrafiken är vardag ska kunna fungera.

- Vi vet inte hur länge vi måste leva med detta, men vi vill att man ska kunna leva ett normalt liv mellan två länder, slog hon fast.

Besluten träder i kraft den 24 augusti.

Läs mer

Svenska YLE
https://svenska.yle.fi/artikel/2020/08/19/regeringen-aterinfor-resebegransningar-for-flera-lander-men-gor-det-lattare-att Länk till annan webbplats.

Hufvudstadsbladet
https://www.hbl.fi/artikel/forhandlingar-pagick-langt-in-pa-kvallen-regeringen-informerar-om-gransfragor-pa-onsdag-morgon/ Länk till annan webbplats.

Finska Statsrådets hemsida (suomeksi)
https://vnk.fi/-/x Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: