/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Finland öppnar upp gränsen mot Sverige. - Otroligt glädjande

- Det här är otroligt glädjande, säger Haparanda stads kommunalråd Sven Tornberg (C). Foto: Haparanda stad

Finland lättar på restriktionerna. Från och med nästa lördag kan svenskar resa in i landet utan att sitta i karantän.

Igår kväll meddelade den finska regeringen att man kommer tillåta personer från länder med 25 smittade per 100 000 att resa fritt i landet. Den tidigare gränsen var 8 nya coronafall per 100 000 invånare. De nya reglerna innebär att resenärer från nordiska länder såsom Sverige och Norge åter välkomnas till Finland.

– Från och med lördag nästa vecka är det möjligt att resa till Finland från bland annat Sverige, Norge och Tyskland utan karantän, sa inrikesminister Maria Ohisalo under gårdagens presskonferens.

Otroligt glädjande

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) ser mycket positivt på att gränsen till Finland nu öppnas för alla svenskar.

– Det här är otroligt glädjande. Beslutet betyder ju så mycket för så många. Det påverkar allt från näringsliv och arbetsmarknad till privatliv och sociala kontakter. Det är ett första steg till det nya normala, säger Tornberg.

– Jag hoppas innerligt att dessa sex månader med gränser mellan Sverige och Finland är en parentes i vår långa historia som vi nu kan lämna bakom oss, avslutar han.

Läs mer:

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/09/10/reserestriktionerna-luckras-upp-minister-harakka-jag-ar-glad-att-vi-nu-kan Länk till annan webbplats.

https://valtioneuvosto.fi/sv/forstasidan Länk till annan webbplats.

Under förmiddagen idag kommer regeringen att hålla en presskonferens och närmare presentera upplägget. Följ presskonferensen här: https://valtioneuvosto.fi/sv/-/regeringens-presskonferens-kl.-11.00 Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: