/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Haparandas klättrar 44 placeringar i årets näringslivsranking

Färgglada blommor framför en ingång där suddiga människor är på väg ut ur byggnaden.

Foto: Haparanda stad

Svenskt näringsliv har släppt resultatet av sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Haparanda har klättrat 44 placeringar och återfinns på plats 198.

Svenskt Näringsliv sammanställer årligen en enkätundersökning av företagsklimatet i Sverige och rankar sedan landets 290 kommuner. I årets ranking placerar sig Haparanda på plats 198 i Sverige. Det är 44 placeringar bättre än i fjol och den bästa placeringen sedan 2012.

Den fråga som väger absolut tyngst i enkäten är den enskilda frågan om ”hur företagen uppfattar det sammanfattande omdömet i sin kommun”. Här förbättrar sig Haparanda jämfört med ifjol, från 3,10 till 3,24. Trenden är uppåtgående och årets betyg är det högsta sedan 2010. En annan viktig fråga handlar om ”kommunens service och bemötande vid handläggning av företagsärenden”. I Haparanda ger företagen betyget 3,37. Det är det bästa resultatet sedan 2011 och hela 0,5 bättre än förra året.

– Det är mycket glädjande att se att företagen upplever att service och bemötande har förbättrats och att förra årets positiva trend håller i sig, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg.

- Vi rör oss i rätt riktning och det känns mycket bra att våra ambitioner ger resultat och uppskattas av företagarna. Nu är det bara att öka tempot ännu mer. Det är ett långsiktigt arbete som hela tiden måste pågå, fortsätter han.

Dialog och samarbete

Haparanda stad har under det senaste året gjort en rad satsningar för att utveckla det lokala företagsklimatet där fokus ligger på att arbeta serviceinriktat och lösningsorienterat.

- Det är viktigt att komma ihåg att årets undersökning huvudsakligen genomfördes före corona-pandemins utbrott. Hur spelplanen ser ut framöver blir viktigt att förstå för att kunna möta nya behov i det lokala näringslivet, säger Haparanda stads nytillträdda näringslivschef Bengt Strandberg.

- Dialog och samarbete är även fortsättningsvis nyckeln till framgång, avslutar han.

Svaren från företagen ligger tillsammans med statistisk data till grund för Svenskt Näringslivs årliga kommunranking som presenteras på: www.foretagsklimat.se Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: