/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Sluta fotografera och filma vid olycksplatser

Bilden visar tre separata fotografier. Till vänster en medelålders man som jobbar på räddningstjänsten. I mitten olyckstält med texten "olycka". Till höger en mobilkamera med ett rött kors ovanpå.

Haparanda stads räddningschef Fredrik Wuopio uppmanar allmänheten att sluta filma och fota vid olycksplatser. Foto: Haparanda stad/Pexels.com

Mobilkameror har blivit ett stort problem i olyckssammanhang. Fenomenet att förbipasserande tar bilder eller filmar olyckor sprider sig allt mer.

Fredrik Wuopio är räddningschef för räddningstjänsten Haparanda. Han säger att både räddningspersonal och drabbade fotograferas eller filmas av allmänheten vid i stort sett varje olycka.

- I dag har de flesta en kamera i mobilen. Så ja, filmande och fotande vid olyckor är ett allt större problem, säger Wuopio.

Han menar att det inte finns någon anledning att dokumentera en olycksplats.

- Det är oerhört respektlöst och olämpligt att filma och dokumentera personer i utsatta situationer. Det är djupt kränkande både mot offer och anhöriga, säger Wuopio.

Erik Furmark arbetade på räddningstjänsten i Haparanda. I augusti 2018 gjorde han ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Foto: Urklipp från Facebook/montage.

Idag förolyckades en person i en trafikolycka och tankarna går till familj och vänner. Även en fråga till alla personer som känner ett behov av att fotografera och filma olycksplatsen. Hur mår ni? Vad ska ni ha dessa filmer och bilder till? Hur skulle du känna om du fick en film på Snapchat eller kanske en bild i ditt instagramflöde där din pappa, mamma, mormor eller någon annan familjemedlem låg livlös? Helt plötsligt blir det mindre kul. För allas bästa snälla respektera en olycksplats, håll nere hastigheten, låt mobilen vara i fickan och kör förbi..

Larma och rädda liv

Han slår fast att grundregeln vid en olycksplats är att lyssna på polis och ambulans- och räddningstjänstpersonal.

- Är det redan mycket folk på plats, då kör man vidare för att det inte ska bli för mycket folk som hämmar insatsen. Men känner man att man kan göra en hjälpande insats, då tycker jag att man ska göra det, säger Wuopio.

- Vid en olycksplats ska man larma och rädda liv. Inte fotografera och filma, avslutar han.

Det är inte olagligt att filma eller fota på en olycksplats. Däremot får du inte ta eller sprida bilder med avsikt att kränka exempelvis ett olycksoffer, detta enligt en ny lag om olaga integritetsintrång som infördes 1 januari 2018.

Du får heller inte störa eller hindra en pågående räddningsinsats.

Senast uppdaterad: