/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

En vit flagga med ett gult och blått kors är på väg att hissas på en flaggstång vid ett torg.

Idag hissar vi den sverigefinska flaggan utanför stadshuset. Foto: Haparanda stad

Onsdagen den 24 februari firar vi Sverigefinnarnas dag. Utanför stadshuset vajar den sverigefinska flaggan.

Sverigefinnar är benämning på i Sverige bosatta finskspråkiga personer. Syftet med Sverigefinnarnas dag är att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Den sverigefinska minoriteten är den största av Sveriges nationella minoritetsgrupper och uppskattas till cirka 600 000 personer.

Festligheter under dagen

Eftersom rådande restriktioner hindrar oss att mötas och hålla evenemang, firar vi dagen på ett annorlunda sätt.

  • Vi hissar den sverigefinska flaggan vid Haparanda stadshus och Tullparken.
  • Vi bjuder våra boende på Klippan och Lunden på en god bakelse. Bakverken kommer givetvis att dekoreras med en sverigefinsk flagga.
  • Musik- och ljudteaterföreställningen Tortin tarina som hade premiär under hösten kommer att kunna ses på Haparanda stads Facebooksida (publiceras under eftermiddagen). Föreställningen bygger på läraren och folkskoleinspektören William Snells bok "Berättelser från Kamaripirtti". Snell (1896-1980) gjorde betydande insatser för tvåspråkigheten och för tornedalsk kultur.

Bakgrund till dagen

Datumet 24 februari är den finska folklivsforskaren Carl-Axel Gottlunds födelsedag (1796-1875). I början av 1800-talet gjorde Gottlund forskningsexpeditioner till de svenska finnskogarna för att samla information om skogsfinnarnas vardag, språk och traditioner och hans födelsedag ansågs därför vara ett bra datum för Sverigefinnarnas nationaldag.

År 2012 beslutade Svenska Akademien också att den 24 februari ska anges som Sverigefinnarnas dag i Akademialmanackan. Sedan år 2014 har sverigefinnarna en egen flagga.

Senast uppdaterad: