/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Maria är Haparandas första kvinnliga brandman

Maria Granström är snart klar med grundutbildningen "preparanden". Sedan kommer hon att kastas in i hetluften. - Det kommer att bli kul. Jag är förberedd, säger hon. Foto: Haparanda stad

Endast några procent av alla brandmän i Sverige är kvinnor. I Haparanda har de länge lyst med sin frånvaro, men nu har den första anställts.
– Jag vill bana väg för fler, säger Maria Granström.

När bestämde du dig för att bli brandman?

- Det var en ren slump. Det var egentligen min man Patrik som var sugen, men han hade inte möjlighet att kombinera jobbet som deltidsbrandman med sitt andra jobb. Den processen triggade igång min nyfikenhet och jag bestämde mig för att söka…. och här är jag nu (*leende).

Vad är det bästa med yrket?

- Det bästa med yrket är att det är varierande, fysiskt och socialt. Ingen dag är den andra lik, man lär sig alltid nya saker och man får hjälpa människor.

Hur är fystesterna?

- Det är ganska tuffa tester. Alla brandmän gör dem en gång om året, som ny får man göra samma tester. Jag klarade allt utan problem och jag tror att många andra kvinnor också skulle göra det.

Finns det några fördelar med att vara brandman och kvinna?

- Jag tror att det är bra för alla arbetsplatser att ha en blandning av män och kvinnor. Det skapar en större förståelse, mjukare stämning och jag tror att man kan lära sig mycket av varandra. Det handlar såklart inte enbart om manligt och kvinnligt utan om personligheter också.

- Det finns även situationer ute på olycksplats där de drabbade känner sig mer trygga med, eller har lättare för att kommunicera med kvinnor än män. Att vara mindre och lättare kan också vara till fördel i vissa lägen.

Vad skulle du säga till en tjej som går i tankarna att utbilda sig till brandman?

- Gör det bara! Det är ruggigt kul och lärorikt. Man lär sig inte bara om en massa prylar utan också mycket om sig själv. Ett tips jag skulle vilja skicka med är att om du vet att du behöver träna upp dig för yrkets skull så börja så snart du kan.

Det här är Maria

  • Namn: Maria Granström.
  • Ålder: 32 år.
  • Familj: Man och ett barn.
  • Bor: Villa i Skönvik.
  • Gör: Egen företagare och snart brandman på Räddningstjänsten i Haparanda.
  • Annars: Största hobbyn är träning.

Senast uppdaterad: