/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

 Fortsatt hög smittspridning i Norrbotten

Röd pil som pekar uppåt ovanpå en förstorad bild på ett covid-19 virus.

Bild: Eget montage

Smittspridningen i Norrbotten ligger fortsatt på en hög nivå och mycket av spridningen sker på arbetsplatser. Samtidigt är det allt fler personer som behöver sjukhusvård för covid-19.

Under vecka 14 konstaterades 1 051 nya fall av covid-19 i Norrbotten. Det är en ökning med 13 procent jämfört med vecka 13. I Haparanda är smittspridningen relativt låg, men den ökar även här – från 3 fall vecka 13 till 8 fall vecka 14.

Det är inte bara antalet smittade som är på höga nivåer – det är också antalet personer som behöver vård på sjukhus för covid-19. I dagsläget vårdas sammanlagt 41 patienter på något av regionens sjukhus varav 14 av dem på intensivvårdsavdelning.

Slarva inte - följ råden

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt uppmanar nu alla att följa de råd som ges.

- Vi vet att många är trötta på att hålla sig hemma och hålla distansen, men nu är vi i en svår situation. Belastningen på vården och medarbetarna är hög. Det är endast om alla invånare jobbar gemensamt som vi kan trycka tillbaka smittan. Det finns inget att välja på, vi behöver alla göra ännu lite mer, säger han.

Våren och tidig sommar är en tid då vi generellt är vana vid att träffa familj, släkt och vänner för att fira högtider såsom valborg, ramadan, pingst och skolavslutningar. Precis som under påsken behöver vi tänka om och fira på ett smittsäkert sätt.

- Liv och hälsa står på spel, avslutar Nystedt.

Ansvariga myndigheters webbplatser

Du hittar samlad information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet på krisinformation.se.

Besök krisinformation.se för samlad information om Corona och covid-19 Länk till annan webbplats.

Läs om symtom på covid-19 på 1177.se Länk till annan webbplats.

FAQ about covid-19 (Folkhälsomyndigheten, English) Länk till annan webbplats.

Vill du ha allmän information om covid-19 som du inte kan hitta på webbplatserna? Ring det nationella upplysningsnumret 113 13.

Du som vill följa utvecklingen dag för dag kan ta del av mer statistik på Folkhälsomyndighetens och Region Norrbottens webbplatser.

Här hittar du Folkhälsomyndighetens statistik Länk till annan webbplats.

Här hittar du Region Norrbottens statistik (PDF) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: