/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Haparanda stad i Sverigetoppen - låg sjukfrånvaro hos anställda

Foto: Pexels.com

Kommunanställda i Haparanda är bland Sveriges friskaste. Det visar en ny sammanställning från SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Snittet för landets kommuner ligger på 7 procent. Haparanda stad landar på en sjukfrånvaro på 5,2 procent för 2018. Haparandas notering innebär att kommunen är näst bäst i Norrbotten och topp 20 i Sverige.

- Resultatet är jättebra och trenden är positiv, säger Haparanda stads HR-chef Niclas Asplund.

Även andelen långtidssjukskrivna är låg i Haparanda. Medelvärdet i riket är att 46,8 procent av sjukskrivningarna är längre än 60 dagar. I Haparanda är siffran 36,9 procent.

- Vi har engagerade medarbetare och ledare och många brinner verkligen för Haparanda och sitt arbete i kommunen. Det kan nog också bidra till att våra anställda mår bra, fortsätter Asplund.

God hälsa och trivsel

Samtliga anställda inom Haparanda stad har rätt till friskvårdsbidrag och inom vissa verksamheter erbjuds även friskvård på arbetstid. Alla chefer utbildas i arbetsmiljöfrågor och under de senaste åren har ett flertal friskvårdssatsningar genomförts i kommunens regi. Målet är en god hälsa och trivsel på arbetsplatsen.

- Vi tycker att det är viktigt att alla medarbetare mår bra och trivs med sitt arbete. Vi är övertygande om att det leder till en bättre verksamhet och service gentemot kommunens medborgare, avslutar Asplund.

SKL:s sammanställning visar att sjukfrånvaron bland offentliganställda minskar i hela landet. För kommunanställda sjönk sjukfrånvaron från 7,2 till 7 procent.

Om undersökningen

Uppgifterna är hämtade från den obligatoriska sjukfrånvaroredovisning som ingår i kommunernas och landstingens årsredovisningar. Kommunerna och landstingen lämnar själva färdiga nyckeltal hämtade ifrån årsredovisningen. SKL sammanställer dessa och tar fram vägda medeltal för hela riket. Läs mer på SKL:s hemsida Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: