/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Nu är kulturskolan avgiftsfri

Mirja Tapio och Jonas Rehnmark. Foto: Haparanda stad

Avgiftsfri kulturskola. Det är vad Haparanda stad kommer att erbjuda framledes.

Fullmäktige beslutade den 14 juni att avgiften till kulturskolan skulle slopas. Satsningen är resultatet av en bred politisk uppgörelse och en del av arbetet med att utveckla kulturskolan. Från och med nu har alla elever i kommunen möjlighet att spela instrument, sjunga, dansa och spela teater utan att det kostar något.

- Det känns positivt. Nu kan vi ge alla barn möjlighet att delta oavsett ekonomiska förutsättningar, säger kulturskolans rektor Jonas Rehnmark.

Idag deltar varje år cirka 300 elever i kulturskolans verksamhet.

- Vi hoppas att fler elever får möjligheten att utveckla sin konstnärliga sida och helt enkelt ha kul, säger Mirja Tapio, enhetsledare och musiklärare på kulturskolan.

Att spela tillsammans

Musikundervisningen på kulturskolan har ensembleinriktning. Det innebär att eleverna utövar sin instrumentalundervisning och även uppmuntras att delta i orkester, kör eller ensemble.

- De instrument som är väldigt dyra att köpa hyr vi ut till en billig penning, förklarar Tapio.

- Att spela i en orkester eller ensemble är en mycket viktig del i elevernas musikaliska utveckling. Man får träna sig i moment som är svårt att göra på lektionen till exempel samspel, dynamik, lyhördhet och lagkänsla, avslutar hon.

Senast uppdaterad: