/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Återigen införs kontroll för inresa till Finland

En finsk och en svensk flagga vajar i vinden.

Foto: Pexels.com

Inresa till Finland är begränsad från nästan alla länder, även från Sverige. Restriktionerna trädde i kraft den 16 oktober.

Haparanda och de andra gränskommunerna i Tornedalen är inte längre undantagna restriktionerna, utan de gäller alla svenska kommuner. Begränsningarna som gäller inresa till Finland gäller till och med den 31 december.

Se exakta uppgifter och instruktioner på Gränsbevakningsväsendets sidor.
Anvisningar om gränsövergång under coronapandemin (Gränsbevakningsväsendet) Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Finska medborgare har alltid rätt att återvända till Finland. Det gäller även dem som har dubbelt medborgarskap.

Hälsokontroll och coronavirustest

Alla som reser från Sverige till Finland ska genomgå en hälsokontroll vid gränsen. För personer som inte kan uppvisa ett negativt coronavirustest (PCR eller antigentest) som är högst 72 timmar gammalt innehåller hälsokontrollen ett kostnadsfritt covid-19 test.

Mer information om testning samt möjlighet att boka ett test i samband med inresa hittas via FINENTRY-tjänsten Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..

Undantag från hälsokontrollen

  • Du är född 2005 eller senare.
  • Du har intyg på ett negativ coronatest (PCR- eller antigentest) som har tagits tidigast 72 timmar innan inresan.
  • Du har läkarintyg över att du har haft coronavirussjukdom mindre än 6 månader tidigare eller att det har gått minst 11 dagar från positivt testresultat.
  • En godkänd coronavirusvaccinationsserie Länk till annan webbplats. som man har fått minst 14 dygn innan man kommit till Finland

Institutet för hälsa och välfärd har mer information om regler kring hälsokontrollen och under vilka förutsättningar får man komma till Finland Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Digitalt covidbevis

EU:s digitala Covidbevis (tidigare Gröna bevis) är en kommande kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19.

https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/ Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: