/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Idag uppmärksammar vi den Offentliga måltidens dag

Barn i kö väntar på att ta mat i en skolmatsal.

Lunch på Aspstrandens skola. Foto: Haparanda stad

Den 21 oktober firas Offentliga måltidens dag i hela landet och Haparanda stad uppmärksammar dagen i alla sina kök och restauranger.

I Sverige läggs ca 30 miljarder av skattemedel på offentliga måltider. En vanlig vardag äter en fjärdedel av landets befolkning en eller flera av dessa måltider.

- För att uppmärksamma den offentliga måltiden har vi bjudit in kommunens förtroendevalda att smaka maten i valfri skolrestaurang, säger Jonna Juntunen, kost- och lokalvårschef i Haparanda.

- Idag serverar vi köttfärsfrestelse. Som vegetariskt alternativ serverar vi tomat- och broccolipaj. Vi hoppas att alla låter sig väl smaka, fortsätter hon.

I Haparanda serveras varje dag ungefär 1 700 offentliga måltider till barn, elever och äldre.

- En måltid innehåller många olika delar som vi vill lyfta upp denna dag. Maten ska vara näringsriktig och miljömässigt hållbar, sedan är måltiden också något som ger gemenskap när vi samlas kring borden, avslutar Juntunen.

Mer om den Offentliga måltidens dag

Den Offentliga måltidens dag är instiftad av Måltidsakademien som grundades 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv.

https://www.mattanken.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: