/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Smittspridningen är mycket hög – ”håll nere de fysiska kontakterna”

Porträtt på medelålders man i montage bredvid en förstorad covid-19 cell.

Foto: Anders Alm

Förra veckan upptäcktes 3 314 nya fall av covid-19 i Norrbotten. Siffran är den högsta sedan pandemins början.

De tidigare toppnoteringarna under pandemin, innan den fjärde vågen, låg på omkring 1 100 fall. Under vecka 3 var antalet smittade 3 gånger så högt.

Enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt sprids smittan i alla åldrar och i alla delar av samhället.

- Så snart några personer träffas får man räkna med att någon kan vara smittad. Vi behöver hålla nere de fysiska kontakterna i möjligaste mån och på så sätt hjälpas åt att hålla nere smittspridningen, poängterar han.

Smittan ökar även i Haparanda

Antalet smittade i Haparanda är på den högsta nivån sedan coronapandemins inledning. Antalet smittade ökade från 67 vecka 2 till 111 vecka 3.

- Det är en oroväckande utveckling. Den höga smittspridningen gör att bemanningsläget är ansträngt i flera av våra verksamheter. Anledningen är stor sjukfrånvaro, svårt att få tag på vikarier och långa väntetider på provresultat, kommenterar Haparanda stads HR-chef Niclas Asplund.

Pausa besök på våra äldreboenden

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och vi har alla ett ansvar att skydda äldre från smitta. Vi uppmanar därför alla anhöriga att för tillfället inte besöka något av våra äldreboenden.

Är besöket absolut nödvändigt ska vi göra allt för att det ska bli så säkert som möjligt. Ring till boendet där din närstående bor, för att få information om läget.

Flera fall av coronaviruset covid-19 har bekräftats ett par avdelning på ett av kommunens äldreboenden. De aktuella avdelningarna är stängda för besök. Anhöriga och berörda är underrättade.

Ansvariga myndigheters webbplatser

Folkhälsomyndigheten har beslutat om nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Samlad information om de allmänna råden på krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Allmänna råd på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Region Norrbotten ansvarar för vaccinationerna i Norrbotten. Att vaccinera sig är gratis och frivilligt.

Om vaccin mot covid-19, 1177 Vårdguidens webbplats Länk till annan webbplats.

E-hälsomyndighetens information om covidbevis Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: