/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Skadegörelse och klotter på järnvägsstationen. ”Det ser bedrövligt ut”

Foto: Haparanda stad

Järnvägsstationen har under upprepade tillfällen den senaste tiden utsatts för klotter och skadegörelse.

Efter årsskiftet har järnvägsstationen i Haparanda varit utsatt för klotter och skadegörelse vi ett flertal tillfällen – både inomhus och utomhus. Det handlar bland annat om nedspejade väggar och krossade rutor. Händelserna är polisanmälda.

- Det ser bedrövligt ut. Klotter och skadegörelse ser inte bara tråkigt ut, det kostar också samhället stora summor pengar, säger Jimmy Henriksson, teknisk chef.

- Det är jättetrist. Det är en plats som folk uppskattar och det är aldrig roligt när det förstörs, tillägger han.

Foto: Haparanda stad

Vad hoppas du ska hända?

- Att polisen får tag i de som klottrar och har sönder vår fina stationsbyggnad. Sedan är det klart jag önskar att folk skulle sluta klottra. Vi får fortsätta jobba emot det med gemensamma ansträngningar, avslutar Henriksson.

Haparanda stad uppmanar alla medborgare att vara uppmärksamma. Om du ser någon klottra eller vandalisera, ring 112 och gör en polisanmälan.

Foto: Haparanda stad

Skadegörelse är när en gärningsperson har skadat eller haft sönder din egendom. Klotter kan vara en typ av skadegörelse.

Straffet för ringa skadegörelse (till exempel lindriga fall av klotter) är böter eller fängelse i högst 6 måndader. För skadegörelse är straffet böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år. Den dömda får också vanligen betala skadestånd.

Källa: Polisen

Järnvägsstationen i Haparanda är en ikonisk byggnad. Den är ritad av arkitekten Folke Zettervall. Stationen invigdes för allmän trafik i december 1918.

I samband med trafikstarkt för persontrafiken på Haparandabanan rustades stationsbyggnaden upp.

Senast uppdaterad: