/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Delar av Cape East blir boende för flyktingar från Ukraina

Flygbild på hotellanläggning vintertid.

Migrationsverket öppnar upp 228 platser på Cape East i Haparanda. Foto: Cape East.

I och med situationen i Ukraina har Migrationsverket sett behov att utöka med fler platser för att kunna omhänderta de personer som kommer till Sverige. Migrationsverket öppnar i och med det upp platser på Cape East i Haparanda.

Sedan krigsutbrottet har nästan 600 ukrainare kommit till Norrbotten. Fram tills nu har Migrationsverket kunnat inrymma samtliga i sina befintliga boenden. Nu uppger dock myndigheten att det finns behov av ytterligare platser för att kunna omhänderta de personer som kommer till Sverige. Därför öppnar man nu upp 228 platser på Cape East i Haparanda.

Cirka 100 personer anlände redan under torsdagen. Hur många fler flyktingar som kommer att anlända, och när, är i dagsläget oklart. Det är Migrationsverket som ansvarar för den frågan. För kommunens del handlar ansvaret framför allt om att bereda barn plats i förskola/skola samt stödja vuxna att komma i sysselsättning.

- Vi på Piteå Havsbad Group vill gärna hjälpa till i det här läget som vi befinner oss i i världen. Det som sker är väldigt hemskt, det är ju redan 4,2 miljoner människor på flykt från Ukraina, säger Tobias Lindfors, koncern-VD och huvudägare av Pite Havsbad Group.

Två av tre hotelldelar kommer att vigas för flyktingar. Anläggningen kommer därmed att ha ett 70-tal rum tillgängliga för turister och besökare.

Läs mer om Ukraina och läget i omvärlden

Vi har samlat information från svenska myndigheter och relevanta aktörer. Här finns även tips om vad man kan göra för att hantera oro. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: