/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Unga entreprenörer med driv

Fyra ungdomar på rad framför en fasad.

Zabiullah (Hantverk och Design UF), Joonas (Guldkant UF), Malin och Catarina (Our Lines UF). Foto: Haparanda stad

I årskurs 2 får elever på Tornedalsskolan möjligheten att under ett läsår starta och driva ett eget företag.

Ett UF-företag startas och drivs av elever på andra året i gymnasiet. Under ett läsår får eleverna ta fram en affärsidé, ha kontakt med rådgivare och sälja en vara eller tjänst. I slutet av läsåret ska UF-företaget också avvecklas.

Ett UF-företag kan drivas inom alla gymnasieprogram. Det gör att företagen har en stor spännvidd och verkar inom en mängd branscher. Här finns till exempel företag inom hantverk, service och inredning. I år har Tornedalsskolan 25 UF-företag.

- Viktigt att tänka på är också att det bakom varje företag oftast finns mellan tre och fem elever så det är många som får erfarenhet av att driva företag genom UF, säger Eva Segerlund, gymnasielärare och UF-mentor.

Näringslivsenheten, Tornedalsskolan och Ung Företagsamhet har haft ett tätt samarbete under många år, med syfte att så många som möjligt ska kunna och vilja prova på entreprenörskap i skolan.

- Vi har ett handlingsprogram och vår målbild är att alla elever på alla gymnasieprogram ska ha möjlighet att driva UF-företag under sin gymnasietid, säger Segerlund.

Mässan i Luleå

Torsdag den 24 mars samlades årets UF-företagare i Norrbotten i Luleå. Under dagen fick deltagarna nätverka och knyta kontakter. De fick också lyssna på inspirationsföreläsningar med Abdulla Jamal, grundare av Barbershop i Piteå, och med Sofia Andersson Lundberg, programchef på nyöppnade Sara kulturhus i Skellefteå.

- Det var riktigt bra och intressant, säger Malin, en av årets UF-elever på Tornedalsskolan.

Hon var i final i kategorin Årets säljare, men föll på mållinjen.

- Tyvärr så räckte det inte ända fram, men det var en härlig upplevelse. Jag lärde mig mycket, säger hon.

- Jag kan konstatera att vi har fantastiska ungdomar. Det är härligt att se hur de växer när de får berätta om sina olika företag, säger Segerlund.

Ställer ut på olika platser

UF-företagen från Tornedalsskolan kommer att ställa ut sina varor och tjänster på olika platser fredagen den 8 april mellan kl. 12-14, bland annat på COOP, ICA Maxi och Rajalla.

- Vi hoppas att så många som möjligt har möjlighet att titta förbi, säger Zabiullah, en annan av året UF-entreprenörer.

Mer om UF

Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Ung Företagsamhet ger ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Läs mer på webbplatsen ungforetagsamhet.se Länk till annan webbplats.

Haparanda blev utsedd till årets UF-kommun i Norrbotten 2013 och 2017.

Senast uppdaterad: