/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Det nya äldreboendet tar form

Flertalet undersköterskor står i stora matsalen i det nya äldreboendet Hemstranden Kotiranta. De lyssnar på Riksbyggens projektledare som berättar om byggarbetet.

I måndags visades de fräscha och toppmoderna lokalerna upp för Haparanda stads personal som arbetar inom vård- och omsorg. Foto: Haparanda stad

Bygget av KHF, (kooperativa hyresrättsföreningen) Hemstranden Kotiranta, Haparandas nya vård- och omsorgsboende är snart färdigt. Inflyttning är beräknad att äga rum under våren 2023. 

KHF Hemstranden Kotiranta byggs i kvarteret Lunden. Det första spadtaget togs i oktober 2020 och sedan dess har byggprocessen framskridit enligt plan. Snart är det nya äldreboendet färdigt för hyresgästerna som beräknas flytta in under våren 2023.

"Modernt och genomtänkt"

Det kommer att bli 80 lägenheter på cirka 35 kvadratmeter. Åtta lägenheter har möjlighet till parboende. I varje lägenhet finns wc och dusch, tvättmaskin, torktumlare, pentry med kylskåp, köksbänk och vattenkran. Varje lägenhet utrustas även med förberedelse för personlyft.

Det finns tillgång till bastu, motionsrum, bibliotek och hörsal för att nämna några av faciliteterna. Förutom detta finns det också övernattningsrum för anhöriga.

- Hemstranden Kotiranta är ett modernt äldreboende med rymliga, ljusa rum och väl tilltagna ytor. Det är fint, modernt och genomtänkt för att tillgodose de behov som finns för de äldre, säger, Anu Harri-Tyni, enhetschef på äldreboendet Klippans avdelningar Längtan/Snäckan och Duvan/Kristallen.

Visning för personal

Undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och andra yrkeskategorier inom vård- och omsorg fick under måndagen tillfälle att se lokalerna.

- Det här känns jättebra! Det är inte bara positivt för våra äldre. Arbetsmiljön kommer att bli mycket bättre, säger Tuula Maijanen, huvudskyddsombud i kommunal samt undersköterska på Solbackens nedre avdelning.

KHF Hemstranden Kotiranta är ett samarbete mellan Riksbyggen och Haparanda stad. Byggentreprenören är Nåiden bygg.

Två kvinnor, till vänster Suvi Järvinen Valo, socialchef Haparanda stad och till höger, Tuula Maijanen huvudskyuddsombud och kommunals ordförande i Haparanda

Suvi Järvinen Valo, socialchef Haparanda stad och Tuula Maijanen, Kommunals ordförande och huvudskyddsombud. Foto: Haparanda stad

Innergården på det nya äldreboendet. Asfalterad markyta med jordfläckar som gräsmatta senare ska anläggas på. I bakgrunden syns västra flygeln på byggnaden Foto: Haparanda stad

Innergården, som ska anläggas med grönytor och trädgård. Foto: Haparanda stad

Senast uppdaterad: