/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Ministerbesök i Haparanda

Ministrar på gränsen, Victoriatorget, sittandes i hjärtat som finns precis på gränsen. Foto: Haparanda stad

Minister med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg och finländske ministerkollegan Thomas Blomqvist på Victoriatorget. Foto: Haparanda stad

Idag måndagen den 29 augusti besökte minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg Haparanda-Torneå. Resan genomfördes tillsammans med Hallbergs finländske ministerkollega Thomas Blomqvist.

På ministrarnas agenda stod gemensamma möten med företrädare för Haparanda och Torneå stad, tull-, polis- och gränsbevakningsväsendet, samt regionala näringslivs- och intresseorganisationer. De båda ministrarna genomförde även företagsbesök på båda sidor gränsen.

– Haparanda och Torneå visar i praktiken på visionen för Norden som världens mest hållbara och integrerade region. Svenska och finska regeringarna är fast beslutade att det ska vara enkelt att leva, bo och jobba i hela Norden, inte minst i gränsregionerna, säger Anna Hallberg, i ett pressmeddelande från regeringen.

Från Haparanda och Torneås sida har man lyft upp frågan om att införa ett gemensamt myndighetshus med funktioner inom exempelvis tull, polis och försäkringskassa.

- Där man kan lära av varandra och hitta gemensamma lösningar och vara en kompetensresurs för framtida kriser, säger Haparanda stads kommunalråd, Sven Tornberg, och forstsätter, - frågorna är oerhört viktiga, och i allra högsta grad nödvändiga att lyfta på regeringsnivå för att minimera gränshinder för oss som lever och verkar i gränsegionen, avslutar, Sven Tornberg.

Senast uppdaterad: