/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Den offentliga måltidens dag

Salladsbuffé i ett skolkök. Foto: Pressbild

I skolrestauranger runt om i Sverige uppmärksammas Offentliga måltidens dag. Foto: Pressbild

Idag, den 20 oktober firas den Offentliga måltidens dag runtom i landet.

På Offentliga måltidens dag genomförs det aktiviteter som uppmärksammar måltiderna på ett stort antal förskolor, skolor, äldreboenden och sjukhus runtom i landets kommuner och regioner. I Haparanda uppmärksammas dagen med att bjuda in alla politiker till att äta lunch på någon av skolorna i kommunen. Temadagen är ett strålande tillfälle för att uppmärksamma de offentliga måltiderna som serveras i inom förskola, skola, vård och omsorg i vårt land.

- Det är inte många länder som serverar gratis måltider i skolorna. Så det är en positiv sak att lyfta, säger Jonna Salonen, biträdande kost-och lokalvårdschef på Haparanda stad.

I Haparanda kommun serveras omkring 1300 måltider dagligen i skolan och förskolan samt cirka 1500 måltider med äldreomsorgen inkluderad.

- Det är viktigt att vi serverar god, säker och närproducerad mat i kommunens matsalar. Det är betydelsefullt för barnens skull att tidigt få se var maten kommer ifrån genom att göra besök på lokala lantbruk och hos våra lokala fiskare, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd.

Torsdagens lunch på matsedeln i Haparanda är Sej med frasigt täcke och kokt potatis, alternativt moussaka med fetaost och tomat.

Årlig temadag

För tredje året i rad samordnar MATtanken det nationella firandet av Offentliga måltidens dag. Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. MATtanken förstärker dagen i samverkan med Måltidsakademien. Projektet drivs av Landsbygdsnätverket och ägs av Jordbruksverket. Med dagen vill man lyfta den offentliga måltidens möjligheter att främja god folkhälsa, nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser.

Ta del av ytterligare information på MATtankens webbplats: MATtanken Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: