/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Haparandas nya värmeverk invigt

Två medelålders män klipper band under invigning.

Värmeverkets VD, Pär Gabrielsson, och Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C), klipper bandet. Foto: Haparanda stad

I lördags invigde Pär Gabrielsson, VD på Haparanda Värmeverk AB, och Sven Tornberg, kommunstyrelsens ordförande, det nya värmeverket i Haparanda.

För drygt två år sedan togs det första spadtaget och i lördags invigdes Haparanda Värmeverks största investering någonsin – det nya värmeverket på industriområdet invid E4.

- Det känns förstås väldigt bra. Med det nya värmeverket blir vi helt självförsörjande på värme producerad på förnybart bränsle. Visionen är att vara en av de grönaste fjärrvärmeproducenterna i Sverige, sade Pär Gabrielsson, VD för Haparanda Värmeverk AB.

Även kommunstyrelsens ordförande Sven Tornberg (C) ser värmeverket som en viktig klimatinvestering.

- Det är en framtidssatsning som är särskilt bra för miljön. Minskningen av våra koldioxidutsläpp motsvarar utsläppen från 5 000 bilar. Det motsvarar alla bilar i hela kommunen, sade han.

Bild på en industrianläggning på avstånd. Blå himmel.

Det nya värmeverket i Haparanda. Foto: Haparanda Värmeverk AB

Värmeverket har byggts av det lokala byggföretaget Liikamaa Bygg AB, tillsammans med flera underleverantörer. Allt från markarbeten, el, vvs, bygg- och plåt till mattläggning och måleri har gjorts av lokala företag. Den nya fliseldadade10MW pannanläggningen med 2MW rökgaskondensering har levererats av Karlstadsföretaget AKJ Energiteknik.

- Jag vill ge en stor eloge till hela projektgruppen. De har gjort ett fantastiskt jobb och särskilt roligt har det varit att se engagemanget hos våra lokala entreprenörer, avslutade han.

Ladda ner en broschyr om det nya värmeverket (PDF) Pdf, 8.2 MB.

Haparanda Värmeverks hemsida. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: