/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Historisk flytt till nytt äldreboende

Man och kvinna. Foto: Privat

Ahti Friman var den första personen att flytta in till Hemstranden Kotiranta. Foto: Privat

Under den gångna helgen har inflyttningen till det nya äldreboendet HemstrandenKotiranta inletts. Flytten pågår för fullt och på torsdag väntas samtliga hyresgäster ha flyttat in.

Hösten 2020 togs det första spadtaget och strax efter årsskiftet 2023 har ett helt nytt äldreboende sin adress på Storgatan.

Planeringen inför flytten har pågått i flera månader och föregående veckoslut var det äntligen dags för de första hyresgästerna att flytta in. Den första hyresgästen flyttade in i lördags.

- Vi är väldigt tacksamma över hjälpen som anhöriga och alla andra inblandade har bidragit med, säger Anu Harri Tyni, verksamhetschef inom äldreomsorgen.

Fram till idag, måndag har 20 personer flyttat in och de övriga 60 rummen kommer succesivt att inredas och bli bebodda under veckan.

- Det här är en historisk flytt och det är med glädje som vi välkomnar alla boende, säger Suvi Järvinen Valo, socialchef.

Kvinna i soffa. Foto: Haparanda stad

Foto: Haparanda stad

En så pass omfattande flytt kräver planering in i minsta detalj och tack vare gediget planeringsarbete så har logistiken kring flytten från Klippan till det nya äldreboendet fortlöpt smidigt.

- Livet här är nu i gång. Det är en välplanerad flytt och de som redan har flyttat in här har varit positiva när de lämnade Klippan, säger Anu Harri Tyni.

Två anställda på Hemstranden. Foto: Haparanda stad

Annika Hassledal, avdelningsvärd och Minna Paloniemi, undersköterska på HemstrandenKotiranta. Foto: Haparanda stad

HemstrandenKotiranta kommer att utgöra arbetsplats för omkring 70 personer inom olika funktioner. På de avdelningar som nu är bebodda är personalen på plats.

- Det känns bra och trivsamt. De äldre är glada och tycker att det är fint, säger Annika Hassledal, avdelningsvärd.

Korridor och folk. Foto: Haparanda stad

Personalen har fullt upp med logistik kring flytten. Foto: Haparanda stad

Lokalerna i det nya äldreboendet är stora, ljusa och fräscha. I ett kök på en avdelning hittar vi Mats Forsberg som precis har sett till så att eftermiddagskaffet har serverats. Mats Forsberg har sadlat om i karriären och bytt yrke. Tidigare har han bland annat arbetat i gruva, men nu är han servicebiträde på HemstrandenKotiranta och arbetsuppgifterna består bland annat av att servera måltider, kaffe och skapa trivsel på avdelningen.

- Det är roligt att jobba med människor, och särskilt äldre. Många har varit med om mycket och har flera intressanta saker att berätta, säger han.

Man i kök- Foto: Haparanda stad

Mats Forsberg är servicebiträde på HemstrandenKotiranta. Han serverar kaffe, måltider och ser till så att trivseln är på topp. Foto: Haparanda stad

Haparandas nya äldreboende är därmed taget i bruk och delar av Klippan är tömt. Invigningen av HemstrandenKotiranta kommer att ske under vårvintern, datum är inte fastställt men kommer att aviseras längre fram.

Senast uppdaterad: