/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Därför ska äggskal inte komposteras

Äggskal. Foto: Pexels

Foto: Pexels

Biogas-tillverkning bidrar till minskad miljöpåverkan och framställs av matavfall. Därför ska vi inte kasta äggskal i komposten, de hårda skalen sorteras som brännbart.

Snart är det påsk och under påskveckan äter vi omkring 64 miljoner ägg i Sverige – dubbelt så mycket som under en vanlig vecka. Det blir då även mycket äggskal över.

Matavfall från Haparandabornas komposttunnor, alltså det bruna sopkärlet skickas till Boden men komposteras inte. Där används avfallet för att tillverka biogas. Det finns däremot sådant som inte bör läggas i komposten när avfallet ska användas till biogastillverkning. Det som inte ska komposteras är äggskal och inte heller grus, sand eller kattsand då dessa ställer till det i biogasprocessen och sliter hårt på pumparna i maskineriet. Anläggningen blästras från insidan och det blir stock i rören. Så äggskal och kattsand ska läggas i brännbart och inte i matavfallet.

Användningsområden

Biogas-tillverkningen bidrar till minskad miljöpåverkan eftersom det är ett av de renaste drivmedlen som finns i nuläget. I dag drivs bland annat personbilar, tjänstefordon, lokalbussar och renhållningsfordon av biogas.

Miljövänliga tips på vad du kan använda äggskal till

  • Krossade äggskal kan användas för att göra rent botten på saker som kan vara svåra att rengöra – som en ekologisk skrubb för allt från kaffekannor till vaser och grytor med ingrodda matrester.
  • Renande ansiktsmask. Krossa äggskal fint i en mortel och blanda pulvret med lätt vispad äggvita. Voila, så har du en perfekt och helt naturlig ansiktsmask.
  • Lindra hudirritationer. Krossa äggskal i en mortel, tillsätt lite äppelcidervinäger och låt det ligga och dra några dagar. Blandningen kommer successivt, med hjälp av hög halt av kalcium, vara perfekt för att behandla hudirritationer.
  • Använd ett halvt äggskal till små, ekologiska krukor där du kan så frön som ska planteras i trädgården. Jorden får då extra näring och du kan dessutom enkelt plantera ut den lilla ”krukan” i rabatten när det är dags – glöm inte att knäcka botten lite då bara, så att rötterna kan leta sig ut i jorden och växa.
  • Extra kalk till kompost och rabatt. Äggskal ger din kompost en extra kalcium-boost, och ska även vara ett bra sätt att skrämma bort skadedjur. Att lägga äggskal i rosenrabatten är också ett populärt gödningsknep.

Senast uppdaterad: