/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Beredskapsveckan i Haparanda

Man med mobiltelefon i handen, under en kraftledning, mannen söker mobiltäckning. Foto: MSB

Målet med beredskapsveckan är att att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig. Foto: MSB

Vad skulle du göra om det blev ett långvarigt elavbrott och du inte kunde laga mat, mobilen slutar att fungera eller att betalkortet inte går att använda? Beredskapsveckan är en årlig nationell informationskampanj som ska öka kunskapen om hur vi människor kan hantera oförutsedda händelser som vänder upp och ner på vardagen.

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som leds av MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats. och syftar till att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs 25 september - 1 oktober.

Aktiviteter i Haparanda

Årets beredskapsvecka har temat Öva. Haparanda stad deltar i kampanjen genom att informera och synliggöra funktioner som är nöd­vändiga för samhällets grundläggande behov eller säkerhet – i vardagen, krisen och kriget. På Haparanda stadsbibliotek under vecka 39 kommer representanter från Haparanda Räddningstjänst, Haparanda lottakår, Länk till annan webbplats.Hemvärnet, Länk till annan webbplats. och kommunen (sjuksköterska och säkerhetssamordnare) att finnas på plats, och svara på frågor och informera om vilken funktion deras roll utgör vid samhällskris.

När?

Var?

Vad?

Måndag, 25/9

kl. 13-15

Haparanda stadsbibliotek

Möt representanter från Haparanda Lottakår

Onsdag, 27/9
kl. 13-15

Haparanda stadsbibliotek

Möt representanter från Haparanda Räddningstjänst

Torsdag, 28/9
kl. 13-15

Haparanda stadsbibliotek

Möt Hemvärnet samt SSK (sjuksköterska)

Lördag, 30/9
kl. 10-12

Haparanda stadsbibliotek

Möt Haparanda stads säkerhetssamordnare

Mot bakgrund av omvärldsutvecklingen är säkerhet och beredskap frågor som är särskilt aktuella och som kommunen arbetar med.

– Vi ser fram emot dialog med haparandabor. Kom gärna och ställ dina frågor om beredskap, säkerhet och samhällskris, säger Jonatan Stiglund, säkerhetssamordnare, Haparanda stad.

Kampanjen kommer även uppmärksammas internt inom en del av kommunens verksamheter.

Utmaning: Sju dagar

Webbutbildning - klarar du sju dagar utan el?

MSB har tagit fram det webbaserade övningsverktyget "Sju dagar". Med hjälp av det kan du utmana dig själv i att klara sju dagar utan el – oförberedd.

Scenariot utvecklas allt eftersom tiden går och det gäller att välja det smartaste sättet att hantera utmaningarna du ställs inför när elen försvinner. Du får även prova att förbereda dig genom att packa en krislåda och ta del av en tydlig steg för steg-checklista.

Testa utmaningen "Sju dagar" (msb.se) Länk till annan webbplats.

Lär dig mer på egen hand

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB,Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. har en hel del material om krisberedskap på sin hemsida, som du kan ta del av när du vill. Exempelvis:

Senast uppdaterad: