/index.html

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Stort firande när järnvägsbron fyller 100 år

Bild: HaparandaTornio turistbyrå

Den 6 oktober 1919 invigdes broförbindelsen mellan Sverige och Finland. Vi firar de 100 åren med pompa och ståt.

Om lite över en vecka fyller järnvägsbron 100 år. Det uppmärksammar Haparanda stad och Tornion kaupunki med ett gemensamt firande som går av stapeln den 2 oktober.

100-årsfirandet den 2 oktober

Skolelever i Haparanda och Torneå kommer att få tillfälle att åka rälsbuss mellan städerna. Tanken är att ta eleverna tillbaka i tiden. De kommer bland annat att träffa tullare, smugglare och krigsbarn​.

Kvällsprogrammet har temat "krig och fred". Då kommer kända profiler, som fotografen Mia Green och Lenin,​ på besök. Bron och norra Tornvallen kommer att belysas.

Program

svenska tider

12.00
Lenin håller tal från Haparanda Stadshotellets balkong

15.30 och 16.30
Rälsbussen åker tur och retur från Haparanda järnvägsstation (för allmänheten)

18.00
Köruppträdanden, dans och fyrverkerier vid norra Tornvallen

Övrigt
En fotoutställning pågår mellan den 3 - 11 oktober inne på Haparanda järnvägsstation. Öppet under vardagar (under husets öppettider).

Foto: Haparanda stads bildarkiv

Brons historia

15 blev järnvägen mellan Karungi och Haparanda klar för provisorisk trafik. 1919 färdigställs järnvägsstationen i Haparanda. Den 6 oktober samma år invigdes också den permanenta broförbindelsen till finska sidan. Gränsöverskridande trafik på den 415 meter långa bron inleddes per omgående.

Bron är den enda järnvägsförbindelsen mellan Sverige och Finland och kommer med stor​ sannolikhet att spela en viktig roll även i framtiden med tanke på satsningen på den "Nya Sidenvägen" och transporter österut.

Senast uppdaterad: