/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Internationellt toppmöte i Haparanda

Björn O. NilssonAndreas, landshövding i Norrbotten, Andreas Norlén, Sveriges riksdags talman, Sven Tornberg, kommunalråd i Haparanda, samt Lena Ekh, kommundirektör i Haparanda. Foto: Haparanda stad

Hållbara transporter och infrastruktur på agendan för den nionde parlamentariska Barentskonferensen.

Belyser hållbara transporter och infrastruktur

Mellan den 16 – 18 september samlas nordiska och ryska parlamentariker till den nionde parlamentariska Barentskonferensen som äger rum i Haparanda. På plats finns också representanter för län, fylken och regioner i Barentsområdet samt urfolksorganisationer och en del andra.

Sveriges riksdag står som värd för konferensen som öppnas av riksdagens talman Andreas Norlén. Konferensen anordnas med anledning av att Sverige är ordförande för regeringssidans samarbetsorgan Barents Euro-Arctic Council (BEAC). Under de tre dagarna i Haparanda kommer hållbara transporter och infrastruktur att belysas inom ett flertal områden, till exempel inom industri- och handel, digitala transportlösningar, klimat- och miljö och trafiksäkerhet.

Haparanda kan bli länken till Kina

Under gårdagskvällen hölls en mottagning på järnvägsstationen under värdskap av Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbottens län. Haparandas kommunalråd, Sven Tornberg, höll en föreläsning om järnvägen och möjligheterna som Haparanda erbjuder.

Haparandas kommunalråd håller föredrag. Foto: Haparanda stad

- Här finns helt unika möjligheter att ansluta till nya, internationella handelsvägar österut – bland annat till den nya Sidenvägen. Vi kan bli länken mellan Kina och Europa”, slog Tornberg fast.

Barentskonferensen pågår till den 18 september. Vid konferensens avslutning antas en gemensam resolution som förbereds av värdlandets parlament.

Senast uppdaterad: