/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Besök från Tyskland och Polen

Idel glada miner under besöket. Foto: Haparanda stad

Gränssamarbetet mellan Haparanda och Torneå väcker internationellt intresse. I dagarna har vi haft gäster från Tyskland och Polen.

Mellan den 11-14 november gästades Haparanda och Torneå av besökare från tvillingstaden Frankfurt (Oder) och Słubice. Dessa två städer ligger vid den tysk-polska gränsen, markerad av floden Oder. Tillsammans bildar de en gränsöverskridande stad med omkring 80 000 invånare.

Det gränsöverskridande samarbetet mellan Frankfurt (Oder) och Slubice startade i början av 1990-talet, och har intensifierats under årens lopp. Likheterna med Haparanda och Torneå är slående.

Söker inspiration

Besökarna var här för att få inspiration och vägledning när det gäller gränsöverskridande samarbete, med fokus på kultur och kulturella aktiviteter. Frankfurt (Oder) och Słubice har nämligen som mål att bli Europas kulturhuvudstad 2029.

- Vår ansökan kommer att vila på stadens mångkulturella tradition, industriella arv och inte minst universitetet med 7 000 studenter, säger Sören Bollmann, ansvarig på Frankfurt-Słubice Cooperation Center.

- Vi har haft lärorika och intressanta dagar. Ett stort tack till Haparanda och Torneå. Vi är supernöjda, avslutar han.

Senast uppdaterad: