/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Världstoalettdagen uppmärksammar vikten av toaletter och rent vatten

Foto: Pexels.com

Idag är det FN:s världstoalettdag, vars syfte är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen.

Var tredje människa på jorden saknar tillgång till toalett och nästan en miljard människor uträttar sina behov utomhus vilket gör att sjukdomar sprids.

För oss är toaletter och rent vatten en själklarhet. Vårt kranvatten klassas som livsmedel och är hårt kontrollerat men det är ändå viktigt att alla tar sitt ansvar för vattnet om vi ska få behålla den lyxen.

När fel saker spolas ner i toaletten kan det allvarligt påverka vårt vatten. Reningsverken klarar exempelvis inte av att rena bort alla kemiska ämnen. En del av dessa hamnar därför slutligen i våra vattendrag och sjöar med förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur som lever på vattenlevande djur och organismer. Produkter som innehåller kemikalier som till exempel nagellacksborttagning, målarfärgsrester och lacknafta ska alltid lämnas till återvinningscentralen och mediciner som gått ut i datum ska lämnas tillbaka till apoteket.

Skräp hör hemma i papperskorgen eller återvinningen

Det spolas också ner en hel del annat skräp som ofta orsakar stopp i våra pumpstationer och leder till översvämningar. Då rinner avloppsvattnet istället ut orenat i närmaste dike och förorenar naturen. En papperskorg bredvid toaletten gör det lättare att undvika att tandtråden, våtservetterna eller håret från den rensade hårborsten spolas ner.

Endast det här ska spolas ner

Allt som kommer inifrån kroppen - kiss, bajs, övriga kroppsvätskor och toalettpapper. Toalettpapper är tillverkat för att lösas upp i vatten till skillnad från servetter och hushållspapper som har en pappersstruktur som är gjord för att hålla ihop för en bra uppsugning. Därför orsakar dessa ofta stopp när de klumpar ihop sig med annat olämpligt skräp som spolats ner.

Mer om Världstoalettdagen

Världstoalettdagen Länk till annan webbplats. instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

Senast uppdaterad: