Tornedalsskolans gymnasium
Du kan studera vidare på gymnasienivå när du gått ur grundskolans årskurs 9 eller fått motsvarande utbildning på annat sätt.
Gymnasieskolan är till för dig som har gått ut grundskolan och är under 20 år. Du kan välja mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program.
I Haparanda kommun finns en gymnasieskola. Det är en kommunal skola som heter Tornedalsskolan. På skolan går cirka 300 elever.
På Tornedalsskolan har vi som mål att göra dig väl förberedd för ditt framtida yrkesliv oavsett om du väljer ett högskoleförberedande program eller ett yrkesprogram. Alla elever får tillgång till en egen bärbar dator. Syftet är att den digitala tekniken ska vara ett naturligt pedagogiskt verktyg i undervisningen. Tekniken ska stödja och hjälpa eleverna i sitt lärande.
Värdegrund och inflytande
Vi vill att vår arbetsmiljö ska präglas av allas lika värde samt ett tryggt klimat där man känner det naturligt att bjuda på sig själv. Ärlighet och öppenhet är också viktigt för oss.
Entreprenörskap och företagande
Entreprenörskap och företagande är viktiga utvecklingsområden för Tornedalsskolan. Skolan arbetar aktivt med Ung företagsamhet.
Ung Företagsamhet Norrbotten driver sedan januari 2023 det treåriga Interreg-projektet Aurora Entrepreneurialis tillsammans med Uleåborgs kommun Länk till annan webbplats. och Yrkesinstitutet Lappia Länk till annan webbplats.. Tornedalsskolan deltar i projektet. Mer information finns på Aurora Entrepreneurialis | Ung Företagsamhet (ungforetagsamhet.se) Länk till annan webbplats.
Samverkan med Torneå
Inom yrkesprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet samverkar vid med Lappia som anordnar yrkesutbildningar i Torneå, Finland.
Programkatalog
Här hittar du Tornedalsskolans programkatalog Pdf, 889.3 kB.
Du har rätt att påbörja en gymnasieutbildning till och med vårterminen det år du fyller 20.
Tidplan
Vecka 5
Gymnasieansökan lämnas till elevens studie- och yrkesvägledare
April
Preliminärt antagningsbesked (kommer till hemadressen via posten)
15 april - 30 april
Omvalsperiod
Vecka 27
Slutlig antagning
Vecka 31-37
Reservantagning
Betygen avgör
Om det finns fler sökande än platser på ett program görs ett urval utifrån betygspoäng och valrangordning - hur du valt och rangordnat dina val. De behöriga elever som sökt till en utbildning rangordnas efter betyget (meritvärdet = summan av de 16 bästa betygen). Du som läser moderna språk och har lägst betyget E får räkna detta som ett 17:e betyg.
Den som har högst betyg kommer in först och sedan tas eleverna in i fallande ordning ända tills det att platserna fyllts. Det är viktigt att lägga in flera val för att förbättra dina möjligheter att få en gymnasieplats.
Fri kvot
Ett begränsat antal platser (fri kvot) finns för elever som på grund av särskilda skäl (medicinska, sociala eller liknande) bör få företräde framför övriga sökande.
Nationella program
Det finns arton nationella gymnasieprogram. Sex av dem är högkoleförberedande program och tolv är yrkesprogram. Alla finns inte i Haparanda. Genom att läsa vissa kurser kan du även på yrkesprogrammen skaffa grundläggande högskolebehörighet.
Introduktionsprogram för obehöriga elever
För de elever som av olika skäl är obehöriga att söka till nationella program finns det särskilda introduktionsprogram.
Du som studerar på heltid på gymnasieskola, folkhögskola eller på kommunal eller statlig vuxenutbildning på gymnasienivå kan få studiebidrag till och med vårterminen det år du fyller 20 år.
Studiebidraget är 1 250 kronor i månaden. Du får det för alla hela månader du studerar under september till maj. Du får också en extra utbetalning i juni. Om din studietid är kortare, eller om du skulle skolka, får du inte den extra utbetalningen.
Studiebidrag behöver du inte ansöka om för studier i Sverige som svensk medborgare. Det fungerar som en förlängning av barnbidraget. Du får det när du har fyllt 16 år och studerar på heltid. Om du är utländsk medborgare måste du ansöka om studiebidrag. Du skickar din ansökan till Centrala studiestödsnämnden, CSN.
Du kan också ansöka om ett extra tillägg. Det extra tillägget är 285, 570 eller 855 kronor. Hur mycket du kan få beror på vilken inkomst din familj har.
Läs mer på Centrala studiestödsnämndens webbplats Länk till annan webbplats.
Inackorderingsstöd
Du som är folkbokförd i Haparanda kommun och som ska studera i annan kommun, kan beviljas inackorderingsstöd.
Du som är folkbokförd i Haparanda kommun och som studerar i en gymnasieskola i en annan kommun kan få inackorderingstillägg om du inte kan resa mellan studieorten och hemmet varje dag.
Vem kan få?
Det går att få tillägget till och med vårterminen det år du fyller 20 år. För att kunna få inackorderingsstöd ska du:
- vara inskriven i gymnasieskolan/gymnasiesärskolan
- vara folkbokförd hos en förälder i kommunen
- studera på heltid
- ha inackordering på grund av skolgång på annan studieort
- ha reseavstånd mellan hemmet (där du är folkbokförd) och skola på mer än 40 km eller vid kortare resväg åberopa särskilda skäl
När ska ansökan vara inne?
För att du ska få det första månadsbidraget i början av höstterminen, måste ansökan komma in i god tid före terminsstarten. Kom ihåg att ansöka om inackorderingsstöd inför varje nytt läsår. Det kommer inte automatiskt, även om du har fått det föregående år.
- För dig som redan går i gymnasieskolan bör ansökan lämnas in vid vårterminens slut läsåret innan (31 maj).
- För dig som ska börja gymnasieskolan bör ansökan lämnas så snart du fått besked om antagning (31 juli).
Vid studier på fristående gymnasieskolor söks inakorderingsstöd hos Centrala studiestödsnämnden CSN . Länk till annan webbplats..
Ändrade förhållanden
Vid ändrade bostads - eller studieförhållanden måste du meddela detta omedelbart till oss. Den som tar emot bidrag på felaktiga grunder blir återbetalningsskyldig.
Ansökan inackorderingstillägg
Kontakt
Rektor Tornedalsskolan Peter Mariin
Telefon: 0922 260 90
E-post: peter.mariin@haparanda.se
Förskola och skola