Google Translate

You can translate this site to other languages using Google Translate. Follow the link ‘Google Translate’ to proceed.

Logotyp för Haparanda kommun, länk till startsida

Google Translate

You can translate this site to other languages using Google Translate. Follow the link ‘Google Translate’ to proceed.

Vad söker du efter?

Kombo undersköterska

För dig som vill läsa svenska samtidigt som du utbildar dig till undersköterska.

  • Start: januari 2025, förkunskapskrav: SFI D , sök senast 15 september 2024

Sva-kombo passar dig som är klar med sfi och befinner dig på grundnivå av svenska som andraspråk (sva). Det betyder att du har betyg i sfi kurs D.

Undersköterska

En undersköterskas arbetsuppgifter varierar beroende på arbetsplats. Som undersköterska inom hemtjänsten eller äldreomsorgen ger du stöd åt patient/intagna/brukaren genom att se till att de vardagliga rutinerna i hemmet fungerar, t.ex. matlagning, inköp, hygien skötsel, klädbyten, medicin intas eller eventuella sårvård.

Undersköterskor kan även arbeta på sjukhus, provtagningar eller vårdavdelningar. Arbetsuppgifter kan vara att kontrollera blodtryck, lägga om sår, servera mat, se till så att sjukmaterial och olika förråd på avdelningen är påfyllda. Oftast arbetar man i ett team med läkare och sjuksköterskor.

Arbetsmöjligheter

Enligt statistik är behovet av undersköterskor på arbetsmarknaden stort och det finns stora möjligheter att få jobb som undersköterska eftergodkänd avklarad utbildning.

Skyddad yrkestitel

Från och med 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel, vilket betyder att legitimation för undersköterska krävs om du vill arbeta med till exempel delegering av medicin. Det är Socialstyrelsen som prövar om man uppfyller kraven för undersköterska. Efter godkänd avklarad utbildning kan du söka legitimationen.

Avgiften för att söka legitimation kostar 320 kr och bekostas inte av kommunen.

Du behöver ha totalt 1500 godkända gymnasiepoäng enligt utbildningsplanen. I planen måste svenska som andra språk 1/svenska 1 och samhällskunskap 1a1 också ingå.

(GRNSVAB)Grundläggande svenska som andra språk delkurs 2 - 200 p
(GRNSVEC)Grundläggande svenska som andra språk delkurs 3 – 200 p
(GRNSVAD)Grundläggande svenska som andra språk delkurs 4 – 200 p

(SVASVA01 eller SVESVE01)Svenska som andra språk 1/Svenska 1– 100 p
(ANOANA01)Anatomi och fysiologi 1 – 50 p
(GERGER0)Gerontologi och geriatrik – 100 p
(FUTFUN01)Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 – 100 p
(PSYPSY01)Psykiatri 1 – 100 p
(PSKPSY01)Psykologi 1 – 50 p
(SOASOC01)Social omsorg 1 – 100 p
(OMVOMV01)Omvårdnad 1 – 100 p
(HAOHAL01)Hälso- och sjukvård 1 – 100 p
(ANOANA02)Anatomi och fysiologi 2 – 50 p
(FUTFUN02)Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2 – 100 p
(PSYPSK02)Psykiatri 2 – 100 p
(SOASOC02)Social omsorg 2 – 100 p
(OMVOMV02)Omvårdnad 2 – 100 p
(HAOHAL02)Hälso- och sjukvård 2 – 100 p
(SAMSAM01a1)Samhällskunskap 1a1 – 50 p
(VADVAD00S)Vård och omsorg specialisering – 100 p


Totalt längd på heltid (gymnasiekurser): 77 veckor.
Total längd på heltid (grundskolekurser): 30 veckor

Total utbildningslängd: ca 1,7 år.

Grundläggande svenska
I de här kurserna får du lära dig grunderna i svenska språket, som bland annat: stavning, läsa, tala och förstå olika typer av texter. Grundläggande svenska är ett förkunskapskrav för att få börja läsa svenska som andra språk 1/svenska 1.

Svenska som andra språk 1/Svenska 1
Kursen är den första svenska kursen som du kan läsa på gymnasienivå och ingår i undersköterska utbildningsplan. I den här kursen får du lära dig att analysera texter, argumentera och lära dig referatteknik. I slutet av kursen har man ett nationellt prov.

Om ditt modersmål inte är svenska så läser du kursen: Svenska som andra språk 1.

Anatomi och fysiologi 1
Kursen behandlar ämnen som människans uppbyggnad och funktion. Du får även lära dig om läkemedel och användning av dem. Kroppens försvarssystem är också ett ämne som behandlas i kursen.

Gerontologi och geriatrik
Gerontologi betyder läran om åldrandet både utifrån fysiska, psykiska och sociala perspektivet hos den åldrande människan. Geriatrik handlar om läran om symtom, orsaker, diagnos och behandling av äldre människor.

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
Kursen lär ut hur människor med funktionsnedsättningar kan få för stöd i vardagen samt kunskaper om människans utveckling. Kursen handlar också om att skapa likvärdighet, delaktighet och tillgänglighet för de människor som har en funktionsnedsättning.

Psykiatri 1
Kursen behandlar bland annat psykisk ohälsa och hur de kan drabba både yngre och äldre. Du får även lära dig hur du kan arbeta förebyggande för att psykisk ohälsa inte ska uppstå. Professionalitet är av största vikt när du jobbar med personer som lider av en psykisk sjukdom, i den här kursen får du konkreta tips för att vara professionell.

Psykologi 1
Varför gör vi människor som vi gör när vi känner känslor, beteenden eller tankar som uppstår. När du läser psykologi får du lära dig just de och även den psykologiska framväxten ur ett vetenskapligt perspektiv behandlas också.

Omvårdnad 1
Den här kursen kommer behandla grunderna i omvårdnad. Du får lära dig bemötande, kommunikation, personlig omvårdnad, smittspridning och vanliga uppkommande sjukdomar i slutskedet. Kursen innehåller praktik.

Social omsorg 1
Den här kursen kommer behandla grunderna i socialomsorg. Kursen behandlar ämnen som kommunikation och bemötande samt hälsa och etik. Kursen går även in på IT och administration, lagar och arbetsmiljö. Kursen innehåller praktik.

Hälso- och sjukvård 1

Kursen syftar till att utveckla kunskaper inom de hälsofrämjande arbetet och hur man tar hand om någon medicinskt. Kursen behandlar även HLR (hjärt- och lungräddning)

Omvårdnad 2
Kursen är en fördjupnings i kunskaper om eventuella sjukdomar som kan uppstå, behandling och vilka åtgärder som är relevanta. Kursen tar även upp arbetsmiljö och ergonomi.
Kursen innehåller praktik.

Social omsorg 2
Kursen är en fördjupningskurs och du kommer få bredare kunskaper inom vård och omsorg. Du kommer få lära dig att olika individer kräver olika behov av vård. Kursen innehåller praktik.

Hälso- och sjukvård 2
Hälso- och sjukvård 2 är en fortsättningskurs där man djupare går in i sjukvård inom vården och i hemmet för den äldre. Kursen behandlar även hjärt- och lungräddning.

Anatomi och fysiologi 2
Kursen är en fördjupningskurs om människokroppen och hur den fungerar och är uppbyggd. Kursen kommer även behandla läkemedelslagar och uträkningar om hur mycket läkemedel man kan ge till den äldre.

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2
Kursen är en fördjupningskurs och kommer lyfta människans olika villkor till det omgivande samhället. Kursen har nära koppling psykologi, filosofi, sociologi och medicin som bygger på ett pedagogiskt utvecklande.

Psykiatri 2
Kursen är en fördjupningskurs inom psykiatri. I kursen får du lära dig mer om lagar inom de psykiatriska verksamheter och du får även lära dig att se från patientens perspektiv.

Vård och omsorgspecialisering
I kursen får du välja vilket område du vill fördjupa dig inom, du kan bland annat välja: funktionsförmåga och funktionsnedsättning, psykiatri, äldreomsorg eller sjukvård.

Samhällskunskap 1a1
I kursen får du veta hur samhället fungerar ur ett individ och samhällsnivå. Du får även veta vad du som människa har för rättigheter och skyldigheter i samhället.

Utbildningen är kostnadsfri = du behöver inte betala för utbildningen, men du behöver betala för kurslitteraturen och anteckningsmaterial.

CSN har möjlighet att ge studiebidrag och studielån när man studerar.
Kombo – undersköterska utbildningen är studiemedelsberättigad = du får CSN för utbildningen. Utbildningen kommer bedrivas på heltid och du läser en kurs i taget inom vårdämnen samtidigt som du även läser det svenska språket.

Om du inte har tagit CSN tidigare så kan du ha rätt till att ta CSN i 120 veckor. Det är CSN som bestämmer hur många veckor man har rätt till. 120 veckor är ungefär 2 år och fyra månader. Du kan läsa mer om CSN på: www.csn.se Länk till annan webbplats.

Fyll i och skicka in denna blankett Pdf, 142.4 kB.

Ifylld blankett kan du skriva ut och skicka till:
Tornedalsskolan (komvux)
Västra esplanaden 27
953 32 Haparanda

Eller mejla ifylld blankett till: madelen.ollinen@haparanda.se

Är det något mer jag behöver skicka in?

Ja, skicka in dina tidigare betyg från SFI D eller annan skolgång.

Vad händer sen när jag har skickat in ansökningsblanketten tillsammans med mina betyg?
Vi kommer gå igenom din ansökan och kalla in dig för en intervju.
Du behöver inte förbereda dig för intervjun, du kommer som du är!

Välkommen med din ansökan senast den 15 september 2024.

Taggar:

Förskola och skola