Kulturskolan
Vi ger barn och unga möjlighet att lära, utöva och uppleva kulturuttryck!
På Kulturskolan i Haparanda erbjuder vi ett stort utbud av kurser för barn och ungdomar. Forskning visar att barn som utövar kultur presterar och mår bättre. Vårt mål är att alla barn och unga i Haparanda ska få en möjlighet att uttrycka sig och lära sig olika kulturella uttryck, upptäcka sig själv och skaffa vänner.
För att kunna nå alla barn och unga är vi avgiftsfria.
”Vår vision är att alla barn och unga har likvärdiga möjligheter att utvecklas genom kulturutövande i vår verksamhet som har hög kvalité och tillgänglighet.”
Du kan anmäla dig till vår verksamhet under hela läsåret och när lediga platser finns tar vi in elever från kön. När du blir erbjuden en plats blir du kontaktad av respektive lärare. Då får du redan på vilka tider och dagar som gäller. När du fått en plats på Kulturskolan har du kvar den tills vårdnadshavaren gör an avanmälan via e-tjänsten eller via mail till ansvarig undervisande lärare.
Kurser och utbud
Lägsta ålder för respektive kurs är:
- Musik, årkurs 2
- Teater, årskurs 3
- Bild, årskurs 1
- Keramik, årskurs 3
- Dans, 4 år
- Sagobalett, 3 år
- Körsång, årskurs 1
Intresseanmälan och avanmälan
Instrument eller sång
Om du väljer att spela ett instrument eller sjunga gör du det i minst 20 min/vecka. Det kan ske enskilt eller i grupp. Lektionen sker under skoltid eller i anslutning till skoldagen.
Utöver enskild/gruppundervisning erbjuder vi även orkesterverksamhet.
Från årskurs 2: Flöjt, Fiol, Saxofon, Klarinett, Trumpet
Från årkurs 3: El-bas, Gitarr, El-gitarr, Trummor, Sång, Keyboard, Piano,
Orkesterverksamhet
Under sitt andra spelår erbjuds eleverna att delta i en orkester. Vi anordnar lägrar, konserter och andra gemensamma engagemang. Vi prioriterar elevernas inflytande, likvärdighet och demokratisk samsyn. På högre spelnivåer spelar vi tillsammans med eleverna från andra orter, så som MusikTillsammans (MusT), NUS (Norbottens Unga Symfoniker), AYJO (Arctic Youth Jazz Orchestra). Kontakta din insturmentlärare för mer information.
Dans 4 år och äldre
Utveckla ditt rörelsespråk och upplev rörelseglädjen! På Kulturskolans kurser i dans får du öva upp dina danstekniska färdigheter och utveckla känslan för musik och rytm. Vi testar på olika genrer så som: jazz, modern och nutida-dans, hiphop med mera. Dansundervisningen bedrives på eftermiddags- och kvällstid för barn i olika åldrar. Undervisningen bedrivs i C-hallen, Idrottshuset och Idrottshusets mini-danssal.
Sagobalett
Sagobaletten är för barn i 3 - 5 år. På sagobaletten börjar lektionen alltid med uppvärmning och med stretch-, balans- och konditionsövningar. Sedan arbetar vi med grundläggande balettsteg samt små och enkla koreografier/danser till balettmusik. Vi avslutar lektionen med lek som innehåller rörelse, rytmik och balans samt glad, härlig social samvaro.
Balett
Många dansare väljer balett som komplement just för att finslipa det tekniska arbetet. Fokus ligger på att via en klassisk stång och golvträning utveckla den tekniska styrkan, koordinationen och smidigheten hos eleverna.
Streetdance för killar
Denna kurs är för dig som identifierar sig som kille. Vi träffas en gång i veckan och testar på olika dansstilar så som hiphop, breaking, popping, freestyle med mera. Från årskurs 1 och uppåt.
Bild
Vill du skapa och utveckla din kreativitet? Då är Kulturskolans kurser i bild något för dig. Bildundervisningen sker på Sverigefinska Folkhögskolan under ledning av folkhögskolans bildlärare.
Keramik
Teater
Upptäck det sceniska uttrycket i teaterns förtrollande värld!
För yngre elever är det lekfullt skapande teaterövningar, vi arbetar med vår fantasi och att uttrycka oss med kropp och röst. För det äldre elever är det teaterövningar, improvisation och inlevelse.
Man får även öva upp sin förmåga i socialt samspel och samarbete samt utveckla sitt självförtroende och får vana att tala inför publik. Ibland arbetar eleverna fram eget manus och ibland med befintlig text. Målet är då ofta en föreställning.
På Kulturskolan finns en teaterscen med kostym, smink samt ljus och ljud. Teaterverksamheten bedrivs på kvällstid på Tornedalsskolans Aula.
Körsång
Att sjuka tillsammans är kul. Körsången är till för dig som vill sjunga i grupp. Vi lär känna våra röster och sjunger olika typer av musik. Kören träffas 45 min /veckan. Körsången passar för låg- och mellanstadiets elever. Alla är välkomna, både med och utan sångvana.
Spela i band
Spela i band/gruppspel tillsammans gitarr, bas, piano, trummor, sång och blåsinstrument. Vi spelar olika stilar och övar tillsammans i grupp. Förkunskap är att man kan grunderna på sitt instrument. Inriktning för elever i årskurs 6-9 .
Anmälan:
Du gör din anmälan via vår e-tjänst Länk till annan webbplats.
Anmälan är öppen året runt och vi tar emot elever löpande, beroende på tillgången på platser. Vi rekommenderar att du anmäler dig senast den 30 maj inför nästa läsår. När du har fått en plats på Kulturskolan behåller du den tills vårdnadshavaren säger upp den.
Antagning och köregler:
När du blir antagen till Kulturskolan får du besked från din undervisande lärare via mejl eller sms. Först får de elever som redan har en plats fortsätta. Om det inte finns plats för alla nya elever placeras de i kö i anmälningsordning. Antagning sker oftast vid terminsstart, men kan även ske under läsåret om det blir lediga platser. Om vi erbjuder dig en plats och du tackar nej förlorar du din plats i kön. Om du inte svarar alls förlorar du också din plats. Om vi erbjuder dig en plats mitt under terminen kan du tacka nej en gång, men du stannar kvar i kön.
Hyra av instrument:
Om du inte har ett eget instrument kan du hyra ett, i mån av tillgång. Följande instrument kan hyras för 50 kr per månad: flöjt, klarinett, saxofon, trumpet och fiol. Instrumentet ska återlämnas i gott skick vid avslutad aktivitet. Du är ansvarig för instrumentet under hyrestiden. Förvara alltid instrumentet i fodralet när du inte spelar, och förvara det i normal rumstemperatur – inte i en kall bil eller nära en värmekälla. Efter varje spelstund torkar du instrumentet enligt lärarens instruktioner. Om du upplever problem med instrumentet, kontakta din lärare.
Frånvaro:
Om du inte deltar på tre lektioner i rad utan att meddela frånvaro till din lärare, kommer vi att ta bort din placering och du förlorar din plats. Detta beror på att vi har många elever i kö och att aktivt deltagande är nödvändigt för att kunna fortsätta delta i Kulturskolans aktiviteter.
Avanmälan:
En avanmälan ska göras av vårdnadshavaren via mejl eller sms. Det räcker inte att bara säga till läraren eller att inte dyka upp på lektionen. Avanmälan måste göras av den som står för faktureringen. Om du vill säga upp din plats, vänligen meddela oss senast den 2 januari inför vårterminen och 31 maj inför höstterminen.
Deltagande i kulturskolan:
Vi på Kulturskolan Haparanda anser att alla som deltar i våra aktiviteter har ansvar för att ta del av den information som skickas från respektive lärare. Genom att delta i våra aktiviteter åtar ni er att läsa den information som skickas till er och att hålla er uppdaterade om eventuella förändringar som rör verksamheten och de kurser ni är anmälda till.
Kontakta oss
Kulturskolan
Mirja Tapio
Enhetsledare, flöjt
E-post: mirja.tapio@haparanda.se
Cathrine Henriksson Guerron
Dansverksamhet
E-post: cathrine.henriksson-guerron@haparanda.se
Maria Daroczy
Klassmusik grundskolan, fiol, piano, orkester
E-post: maria.daroczy@haparanda.se
Johanna Keränen
Klassmusik grundskolan, sång, piano, körsång
E-post: johanna.keranen@haparanda.se
Per-Anders Burman
Klassmusik grundskolan, trumpet, piano, orkester
E-post: per-anders.burman@haparanda.se
Ismo Simonaho
Klassmusik grundskolan, Trummor
E-post: ismo.simonaho@haparanda.se
Olga Svarvare-Oleinikova
Klassmusik grundskolan, klarinett, piano
E-post: olga.svarvare@haparanda.se
Jani Petteri Hägg
Klassmusik grundskolan, gitarr, bas, saxofon
E-post: janipetteri.hagg@haparanda.se
Ros-Mari Barmosse
Teaterledare
E-post: ros-mari@tornedalsteatern.se
Lotta Leinonen
Bild och keramik
E-post: leiloceramics@gmail.com
Fritid och kultur