/

Du är här:

Upplev Haparanda skärgård

Kvinna, strand, vatten. Foto: Linnea Isaksson

Haparandas skärgård bjuder på allt från sol, bad och friluftsaktiviteter. Upptäck den intressanta naturen på Torne Furö till fots. Foto: Linnea Isaksson

Det finns mycket att uppleva och se i Haparanda skärgård. Vare sig du har egen båt eller inte så finns det möjlighet att ta dig ut till de populäraste öarna som finns i arkipelagen.

Haparanda skärgård är Norrbottens yngsta nationalpark och den enda som ligger i den norrbottniska skärgården.

Haparanda skärgårds nationalpark inrättades 1995. Den utgör en del av Haparanda kommuns skärgård. Några av sevärdheterna är de vidsträckta sandstränderna med sanddyner samt en intressant flora och rikt fågelliv.

Nationalparken har en sammanlagd yta på 6 000 hektar och består av ett antal öar varav den största heter Sandskär.

Det finns dock många fler öar att upptäcka i Haparandas vackra skärgård. Kika på den här kartan och bekanta dig med Haparanda skärgårds olika utflyktsmål (pdf).  Pdf, 6.2 MB.

Turbåtstrafik möjliggör besök i skärgården även för personer som inte har tillgång till båt. Foto: Business Tornio

Turbåtstrafik möjliggör för besök i skärgården även om du inte har tillgång till egen båt. Foto: Business Tornio

Haparanda stad har upphandlat turbåtstrafiken 2024 med Laponia Rederi.

Praktisk information:

  • Två avgångar onsdag-söndag från cementkajen.
  • Biljettpris för tur och retur från cementkajen till Hanhinkari och Torne-Furö är 150 kronor för vuxna och 100 kronor för barn.
  • Du kan förboka dina biljetter för att garantera en plats i båten, och i mån av plats köpa direkt på kajen före avfärd.
  • Tidtabell och mer information hittar du här: Boka turbåtstrafiken-Haparanda | Laponia rederi AB Länk till annan webbplats.

Torne Furö

På Torne-Furö finns långsamväxande tallskog och som är ovanliga i Haparanda skärgård, varför ön har blivit naturreservat och Natura 2000-område. Ön är populär bland båtfolk. På grund av sin närhet till både Haparanda och finska Torneå så är den välbesökt av badgäster under de soliga sommarmånaderna. Här växer rikligt med blåbär, hallon, lingon samt svamp. På öns nordöstra udde finns en sandstrand med ett bra djup och är därmed lättillgänglig för båtar. Om du ska bada här bör du dock vara uppmärksam på att det grunda vattnet längs stränderna plötsligt blir tvärdjupt. På öns nordvästra del ligger ett fiskeläge. På Torne-Furö strövar gott om både renar och älgar året om.

Hanhinkari

Hanhinkari är den mest bebyggda av Haparandas alla öar och här finns ett rikt fritidsliv med både stugägare och många besökare. På Hanhinkari ligger Haparanda Båtklubbs stuga som står öppen för alla besökare sommartid. Så även bastun som är flitigt
använd av dem som besöker ön. Intill stugan finns två grillplatser. En flytbrygga finns nedanför klubbstugan och en liten bit längre bort ligger storkajen där båtfolk brukar lägga till bland annat för övernattning. På ön finns brunn för färskvatten. Där finns även två gamla labyrinter byggda av stenar.

Badande kvinna. Foto: BusinessTornio

I Haparanda skärgård finns flera sandstränder. Foto: BusinessTornio

Längst ut av alla öar i Haparanda skärgård ligger Sandskär, som även är den största ön i Haparanda skärgårds nationalpark. Området har höga naturvärden i såväl land- som vattenmiljön, är en stor sevärdhet och utgör även Natura 2000-område. På grund av läget lockas många fågelarter till ön under vår- och höstflyttningen och här finns också gott om älgar. Sandskär har en spännande historia med dokumenterade händelser från 1500-talet då strömmingsfisket lockade kustbefolkningen. Här finns många lämningar som vittnar om gamla tider, exempelvis vrakdelar från en förlist båt och en liten kyrkogård. Ön välbesökt av lokalbefolkningen men också av båtturister. Bär- och svampplockning är populärt under sommar och höst.

Information om övernattningsstugor finns på HaparandaTornios hemsida Länk till annan webbplats..

Har du tillgång till egen båt så går det att lägga till med egen båt vid fiskeläget Kumpula i söder. Farleden in har ett djup av 2,9 meter vid normalvattenstånd och är märkt med ensmärken på land och tre par farledsprickar. Man kan också lägga till vid sandstranden på norduddens östra sida. 

Stugbyn på Sandskär. Foto: Business Tornio

Stugbyn på Sandskär. Foto: Business Tornio

Sandskär. Foto: Business Tornio

Sandskär Foto: Business Tornio

I Haparanda skärgårds nationalpark är det tillåtet att medföra kopplad hund under hela året. Fiske samt bär- och svampplockning är också tillåtet enligt gällande lagstiftning.

  • Du får inte skada mark, block eller vegetation, jaga eller störa djurlivet på annat sätt, föra bort naturföremål eller framföra motordrivet fordon (undantag snöskoter närmsta väg till stuga inom bebyggelseområden).
  • Du får bara tälta och göra upp eld på anvisad plats och husdjur får inte släppas lösa.
  • Vissa öar inom nationalparken får inte angöras eller beträdas från 1 maj till 31 juli varje år.
Naturen är väl värd en vandring för att uppleva. Här syns en markerad vandringsled på Sandskär. Foto: Business Tornio

Naturen är väl värd en vandring för att uppleva. Här syns en markerad vandringsled på Sandskär. Foto: Business Tornio

Kontakta oss

Haparanda stad

Besöksadress: Torget 9, Haparanda
Öppettider: 08.00-16.00
Telefonnummer: 0922-260 00
E-post: kommunen@haparanda.se

Senast uppdaterad: