Google Translate

You can translate this site to other languages using Google Translate. Follow the link ‘Google Translate’ to proceed.

Logotyp för Haparanda kommun, länk till startsida

Google Translate

You can translate this site to other languages using Google Translate. Follow the link ‘Google Translate’ to proceed.

Vad söker du efter?

Kulturskolan

På Kulturskolan i Haparanda finns ett brett utbud av kurser för barn och ungdomar. Alla våra kurser är avgiftsfria och vårt mål är att alla barn och unga i Haparanda ska få möjligheten till att lära sig olika kulturella uttryck. På kulturskolan skapar vi konst, dansar, sjunger eller lär oss att spela ett instrument.

E-tjänster

Kulturskolans anmälan är öppen under hela läsåret, när lediga platser finns kontaktar vi elever som står i kö. Lärare informerar om vilka tider och dagar som aktuell aktivitet äger rum. När du har fått en plats på Kulturskolan har du kvar den till du säger upp den (avanmälan).

Lägsta ålder för respektive kurs är:

  • Musik – 9 år
  • Teater – 9 år
  • Bildkonst – förskoleklass
  • Keramik – 6 år
  • Dans – 4 år
  • Körsång – 6 år

Instrument eller sång

Om du väljer att spela ett instrument eller sjunga så gör du det i minst 20 min/vecka. Undervisningen kan ske enskilt eller i grupp och sker under skoltid eller i anslutning till skoldagen.

Orkesterverksamhet

Under sitt andra spelår erbjuds eleverna att delta i en blåsorkester. Vi anordnar lägrar, konserter och andra gemensamma engagemang. Vi prioriterar elevernas inflytande, likvärdighet och demokratisk samsyn. På högre spelnivåer spelar vi tillsammans med eleverna från andra orter, så som MusikTillsammans (MusT), NUS (Norbottens unga symfoniker, AYJO (Arktic Yoth Jazz Orkestra).

Körsång

Att sjuka tillsammans är kul. Körsången är till för dig som vill sjunga i grupp. Vi lär känna våra röster och sjunger olika typer av musik. Kören träffas 45 min /veckan. Körsången passar för låg- och mellanstadiets elever. Alla är välkomna, både med och utan sångvana

Spela i band

Spela i band/gruppspel tillsammans gitarr, bas, piano, trummor, sång och blåsinstrument. Vi spelar olika stilar och övar tillsammans i grupp. Förkunskap är att man kan grunderna på sitt instrument. Inriktning för elever i årskurs 6-9

Dans 4 år och äldre

Utveckla ditt rörelsespråk och upplev rörelseglädjen! På Kulturskolans kurser i dans får du öva upp dina danstekniska färdigheter och utveckla känslan för musik och rytm. Dansundervisningen bedrives på eftermiddags- och kvällstid för barn i olika åldrar. Undervisningen bedrivs i C-hallen, Idrottshuset och Idrottshusets mini-danssal.

Balett

Många dansare väljer balett som komplement just för att finslipa det tekniska arbetet. Fokus ligger på att via en klassisk stång och golvträning utveckla den tekniska styrkan, koordinationen och smidigheten hos eleverna.

Streetdance för killar

Denna kurs är för dig som identifierar sig som kille. Vi träffas en gång i veckan och testar på olika dansstilar så som hiphop, breakdance, popping, freestyle med mera. Från årskurs 1 och uppåt.

Teater

Upptäck det sceniska uttrycket i teaterns förtrollande värld!

För yngre elever är det lekfullt skapande teaterövningar, vi arbetar med vår fantasi och att uttrycka oss med kropp och röst. För det äldre elever är det teaterövningar, improvisation och inlevelse.

Man får även öva upp sin förmåga i socialt samspel och samarbete samt utveckla sitt självförtroende och får vana att tala inför publik. Ibland arbetar eleverna fram eget manus och ibland med befintlig text. Målet är då ofta en föreställning.

På Kulturskolan finns en teaterscen med kostym, smink samt ljus och ljud. Teaterverksamheten bedrivs på kvällstid på Tornedalsskolans Aula.

Bildkonst

Konstgrupperna välkomnar alla elever från förskoleklass till gymnasiet. Det finns fyra grupper och de är indelade efter ålder. Yngre elever får lära känna skapelseprocessen med hjälp av olika materialer och tekniker, medan äldre elever erbjuds fler övningar inriktade på att utveckla deras egen stil och teknik. Varje år har vi en vårkonstutställning på biblioteket tillsammans med keramikgrupperna.

Keramik

I keramikgrupperna kan du skapa och tillverka föremål av lera – från dess mjuka form via glasering och bränning till hållbar keramik. Under läsåret går vi igenom olika arbetssätt i den yngre gruppen. Eleverna får skapa föremål som passar för bruk eller som prydnad. I den äldre gruppen är ämnet mer fritt och eleverna kan bygga och skapa med lera efter egen inspiration med lärarens instruktioner. Till keramiken kan du anmäla dig fr.o.m åk 3 till gymnasiet.

Information och regler Pdf, 28.3 kB.

Info - suomeksi Pdf, 59 kB.

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss på kulturskolan. Se nedan för e-post till respektive lärare!

Enhetsledare, flöjt
mirja.tapio@haparanda.se

Frivillig dans, dans för äldre, dans för hälsa, dans i skolan
cathrine.henriksson-guerron@haparanda.se

Klassmusik grundskolan, fiol, piano och orkester
maria.daroczy@haparanda.se

Klassmusik grundskolan, sång, piano, körsång
johanna.keranen@haparanda.se

Klassmusik grundskolan, trumpet, piano, orkester

per-anders.burman@haparanda.se

Klassmusik grundskolan, trummor
Ismo.Simonaho@haparanda.se

Klassmusik grundskolan, klarinett, piano
olga.svarvare@haparanda.se

Gitarr, bas och saxofon
Janipetteri.hagg@haparanda.se

Teaterledare
ros-mari@tornedalsteatern.se

Taggar:

Fritid och kultur