
Ungdomars inflytande
Projektet Youth Up North har ungas entreprenörskapsanda, kreativitet och innovationer i centrum. Vi arbetar medskapande utifrån ungas visioner, idéer och med unga ledare som kraft.
Inom ramen för projektet Youth Up North jobbar vi med unga och utifrån deras visioner och idéer. I Haparanda riktar vi oss främst till dig som är mellan 13 – 19 år. Vi har lite extra fokus på frågor som rör:
- ungas fritid och organisering
- inkludering och mångfald
- attitydförändring.
Kärnan i projektet är att skapa mötesplatser där unga får möjlighet att träffa vuxna beslutsfattare och tillsammans forma sina lokalsamhällen.
Utveckling i fyra steg
Vi arbetar med en fyrstegsmetod för att stärka ungas delaktighet från idé till genomförande tillsammans med lokalsamhällets beslutsfattare.
- Vi genomför idéverkstäder
Vi samlar in idéer och väck ungas engagemang genom att arrangera idéverkstäder där unga identifierar utmaningar och sådant de vill förbättra i sitt lokalsamhälle. Det här är ett tillfälle för unga att berätta om sin verklighet, sina idéer och förslag och sätta agendan för det fortsatta arbetet. Idéverkstäderna leds av unga och vara för unga, inga vuxna ska delta. - Vi håller i Hackatons
I nästa steg möts unga och vuxna beslutsfattare för att tillsammans diskutera och idégenerera förslag på lösningar på de utmaningar och behov som ungdomarna identifierat vid idéverkstäderna. Det här är ett viktigt tillfälle för unga och vuxna att sitta ner tillsammans skapa lösningar. Inför ett hackaton stärks deltagarnas förutsättningar att kunna mötas i ögonhöjd genom maktutjämnande workshops – empowerment (för unga) och depowerment (för vuxna). - Vi prioriterar förslag
Efter ett hackaton gör vi en prioritering av vilka utmaningar och förslag på lösningar som kommunen prioriterar att arbeta vidare med. Vissa förslag går att omsätta direkt, andra kräver politiska beslut eller extern finansiering och samarbeten. I det här steget är det viktigt att återkoppla till ungdomarna och berätta hur resonemangen har gått och varför vissa saker blir av och andra inte. - Vi genomför förslag
Det sista steget handlar om att gå från ord till handling och se till att ungdomarnas förslag faktiskt blir verklighet. När det sker så har en ny insats tillkommit i kommunen där unga har varit med i hela processen från idé till utförande – och det är det delaktighet handlar om
Detta har hänt
Projektet startade 2024. Du kan läsa om insatserna som genomförts nedan.
Den 16 januari samlades unga och beslutsfattare för att gemensamt hitta nya lösningar på utmaningar i Haparanda kommun.
Fokus låg på tre huvudteman:
1) trygghet
2) fritid
3) arbetsmarknad och utbildning.
Genom en innovativ workshop, genomförd med hackathon-metoden, arbetade deltagarna fram förslag som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet med att skapa värdeökande insatser i det lokala samhället.
Hackathon som metod
Metoden hackathon används för att tillsammans skapa lösningar på identifierade utmaningar och problemområden, där unga får möjlighet att påverka och bidra till förändring. Under en hackathon samlas deltagarna för att samarbeta intensivt, ofta under en begränsad tidsram, för att utveckla konkreta lösningar eller idéer.
Syftet är:
– En samskapande och tillitsfrämjande process.
– Förankra förståelsen/förändringsprocess hos både unga och vuxna.
– Fördjupa problembilden.
– Brainstorma idéer.
Här kan du se en sammanfattande presentation av resultatet (pdf) Pdf, 510.2 kB.
Om projektet
Youth Up North – ett projekt för att stärka unga i glesbygd i Norrland. Projektet pågår mellan 2024 och 2026. Projektet drivs med hjälp av medel från Familjen Kamprads stiftelse och Stenbecks Stiftelse. Hela 17 kommuner ansökte om att delta och av dessa valdes Haparanda, Jokkmokk, Sorsele, Vindeln och Åseles kommuner ut. Mer information finns på : YOUTH 2030 Länk till annan webbplats.
Är du ung i Haparanda och har en idé?
Här kan du ge förslag på aktiviteter, ställa en fråga eller bolla tankar och idéer.
Kontakt
Saknar du något som du vill göra på fritiden? Vill du hitta andra som har samma intresse eller hitta en lokal att vara i? Behöver du pengar till ett projekt? Då kan du kontakta vår ungdomskonsulent Lotta Kontio.
E-post: lotta.kontio@haparanda.se
Telefon: 0922-264 51
Fritid och kultur