/

Du är här:

Medeltidsvecka på Tornedalens museum

Under vecka 42 pågår höstlovsveckan i Finland I samband med den äger aktiviteter rum på Tornedalens museum.

17–21 oktober reser Tornedalens museum tillbaka i tiden till medeltiden och erbjuder ett medeltida program.Under evenemangsveckan pågår olika föreläsningar om träbyggande, medeltida rustningar och på lördag besöker medeltidsföreningen Torna museet och visar upp hur vardagslivet kunde se ut på medeltiden.

Lördag 21/10 är entrén till museet gratis. Hela programmet finns på Tornedalens museums hemsida.

Höstlovsveckan är också sista chansen att lära känna utställningen Takstolsproblemets lösare – De medeltida trästrukturerna på spåren -utställningen. Utställningen från Finlands arkitekturmuseums berättar om de medeltida träkonstruktionerna och om målet för det forskningsarbete som riktar sig mot dem, om fältarbetets vardag och om de dimensioner som hänför sig till hur arbetets nuögonblick byggs upp samt till samhället. Utställningen presenterar också projektets preliminära resultat, som är betydelsefulla på Finlands medeltidsfosknings område.

Utöver de guidade turerna, workshops och lördagens evenemang kommer en sällsynt pergamentsida från en medeltida manual att tas fram från museets samlingar under en vecka. Sidan är en del av Graduale Arosiense -mässpsalmbok, handskriven i Lübeck 1493, och gjord för att användas av Västeråstrakten. Av någon anledning har dock denna sida hamnat i Torneå som en del till en annan bok, troligen kring 1500-talets religiösa reformation. Sidan överfördes till museet 1928 från Torneå stadsarkiv.

Program (svensk tid)

Tisdag 17/10 & Torsdag 19/10, Takstolsproblemets lösare -visningar, kl 12

Guiden introducerar dig till medeltida träkonstruktion och hur livet såg ut på medeltiden. Kom och hör hur takstol med knäbock revolutionerade medeltida byggande och vad vi idag kan lära oss om själva byggandet av trätak och deras byggare.

Onsdag 18/10 & Fredag 20/10, Tegelworkshop, kl 12.30–14.30

Ett stort antal olika markeringar och träskyltar har hittats i medeltida byggnader. De har varit relaterade till både konstruktionen och deras byggare. Särskilt mjukt trä och tegel som höll på att torka har varit lämpliga platser för sådana markeringar. I den öppna verkstaden kan du göra ditt eget miniatyrtegel och du kan dekorera det som du vill. Du kan ta med dig det färdigt tegel.

Onsdag 18/10, Föreläsning: Medeltida vapen och rustningar, 17:00

I föreläsningen berättar FM Joni-Pekka Karjalainen, Tornedalens museums museipedagogen, om utvecklingen av vapen och rustningar i Sverige (dvs även i Finland) under olika århundraden på medeltiden. Föreläsningen belyser också betydelsen av olika material i både vapen och rustningar och hur eldvapenens ankomst till slagfälten förändrade deras roll.

FM Joni-Pekka Karjalainen har studerat medeltida vapen och rustningar utifrån både originalmuseiföremål och kopior gjorda av dem. I sin forskning har han fokuserat på att närma sig ämnet genom experimentell arkeologi och han har undervisat medeltida svärdfäktningskap i mer än tio år.

Föreläsningen är på finska, men korta sammanfattningar av diabilderna kan ges på svenska. Föreläsningen kommer att streamas på museets YouTube-kanal.

Lördag 21/10, Medeltidsförening Torna, kl 10.00–14.00

Torna, Torneå- och Haparandaregionens medeltidsförening, kommer att levandegöra historien i museets lokaler. Klädda i medeltida kläder presenterar medlemmarna från Torna medeltida hantverk, guidar öppna verkstäder och hjälper besökarna att prova olika delar av rustningen. Välkommen att lära känna medeltiden! Fritt inträde hela dagen!

Mer information:

Museichef Titta Kallio-Seppä, +35850 597 1557, titta.kallio-seppa@tornio.fi

Museipedagog Joni-Pekka Karjalainen, +35840 631 8339, joni-pekka.karjalainen@tornio.fi

Webbplats

Tornionlaakson museo - Tornedalens museum - Tornio Länk till annan webbplats.

Eventinformation

Från: 17 okt 2023
Klockan: 12.00
Till: 21 okt 2023
Klockan: 14.00
Plats: Tornedalens museum , Torikatu 4 Torneå

Senast uppdaterad: