Jobb och karriär

Du är här:

Att bo i Haparanda

Haparanda ligger längst upp i Bottenviken, är en del av Tornedalen och gränsar till Finland i öst.

Vill du skapa dig en ny framtid med ett spännande jobb eller etablera ett företag? Vill du att din familj ska bo på en lugn, harmonisk och tillgänglig plats?

Haparanda må vara en mindre stad till folkmängd sett men möjligheterna är större än i flera andra betydligt större städer. Det är ingen överdrift att Haparanda befinner sig i en ständig expansionsfas. Handeln har de senaste 15 åren vuxit lavinartat i samband med Ikea-etableringen 2006. Ikeas etablering gav ringar på vattnet till att flera nya företag valt att etablera på orten men också bränsle för befintliga lokala företag att växa och expandera sin verksamhet.

Haparanda som är en gränsstad med närhet till Finland och Torneå har inte helt oväntat historiskt sett varit av intresse för många aktörer på världskartan. Under både första och andra världskriget så var Haparanda den enda utposten med broförbindelse mot öst. På flera platser i staden med omnejd finns historiska minnesmärken och kuriosa. Här finns några rubriker som kan väcka ditt historiska intresse.

Internationell arena

Utöver handeln så är turistnäringen också en stabil och växande marknad i Haparanda med omnejd. Haparanda ingår i destinationenl Swedish Lapland – Sveriges arktiska destination Länk till annan webbplats. som årligen lockar besökare från världens många hörn.

Hitta ditt drömboende

Värdesätter du att bo i ett kvarter med granngemenskap eller bor du hellre mer avskilt med naturen nära inpå? I Haparanda har du många valmöjligheter oavsett om du helst bor i en hyreslägenhet, bostadsrätt, villa eller i en gård på landet. Dessutom till en kostnad som är klart lägre än i storstadsområden. Här har du chans att leva nära naturen och samtidigt nära centralorten och gränsen till Finland.

Vill du skapa ett eget boende utifrån dina visioner och bygga nytt? Det finns en rad lediga tomter i attraktiva lägen för ditt nya drömhus. Här hittar du tomter som kommunen säljer just nu. Länk till annan webbplats.

Hej Hemby Länk till annan webbplats.

Hej Hemby är en kommunöverskridande satsning med syfte att öka inflyttning genom att få fler hus till salu och uthyrning på den öppna marknaden.

Läs mer på Hej Hemby | Haparanda stad Länk till annan webbplats.

Jämför oss med andra

På nykommun.se kan du jämföra vardagliga förutsättningar mellan olika kommuner och se vilka skillnader det finns med den kommun där du bor nu.

Haparanda Kommun - Att bo i Haparanda | nykommun.se Länk till annan webbplats.

Att göra på ledig tid

Den som vill behöver aldrig vara sysslolös i Haparanda. Här är några förslag

  1. Båtliv – upptäck den vackra skärgården med båt. Sommarens ljusa nätter ger en härlig inramning till naturupplevelser i världsklass.
  2. Utforska Haparandas kultur. Besök sevärdheter, kyrkor och varför inte gå en konstrunda i centrala Haparanda?
  3. Spela golf på den gränslösa golfbanan i två tidszoner. Slå ut i Sverige, putta i Finland!
  4. Kolla in alla evenemang Länk till annan webbplats., både vinter och sommar ordnas konserter, utställningar och andra festligheter!
  5. Vandra eller jogga på på något av kommunens elljusspår eller vandringsleder. Eller ta en skotertur i vårsolen. Riekkola-Välivaara naturreservat | Haparanda stad Länk till annan webbplats. eller Seskarö naturstig | Haparanda stad Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: