Jobb och karriär

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Sofia är förskollärare

Leende kvinna som tittar in i kameran.

Sofia Kantojärvi. Foto: Privat

Sofia Kantojärvi jobbar som förskollärare på Elevens förskola. Hon tycker att det bästa med jobbet är den genuina glädjen som barnen sprider .

Om mig

Mitt namn är Sofia Kantojärvi. Jag jobbar som förskollärare på Elevens förskola sedan februari 2017. Jag tog examen från Luleå tekniska universitet i april 2009. Ungefär ett år senare föddes min son Hannes. Därefter arbetade jag på en förskola innan min andra son föddes i september 2015.

Jag har lyckan att ägna en stor del av min tid med mina barn. Utöver det umgås jag gärna med familj och vänner och ägnar mig åt sådant som får mig att må bra.

Hur ser en arbetsdag ut?

När jag kommer till jobbet på morgonen så möts jag alla glada små vänner som redan hunnit komma. Jag möter upp de som är på ingång. Beroende på hur tidigt jag kommer så äter jag ibland frukost tillsammans med barnen. Tillsammans genomför vi sedan olika pedagogiska aktiviteter som vi lärare planerat för dagen. Efter avslutade aktiviteter förbereder vi för lunch, vi tvättar händer och dukar fram. När vi ätit klart är det dags för barnen att vila.

Medan barnen sover sin tupplur passar vi vuxna på att turvis ta våra raster. Om verksamheten tillåter hinner vi mötas i arbetslaget för reflektion. När barnen vaknar vill en del sitta i famnen och mysa medan andra barn är i full fart med att utforska omvärlden. Under eftermiddagen genomför vi planerade aktiviteter fram tills det är dags för mellanmål. Några av barnen går hem redan då. De som är kvar hittar nya aktiviteter innan det blir dags att gå hem även för dem.

När alla barn har åkt hem avslutar jag verksamheten och ställer iordning miljön inför nästkommande dag. Vi vill att den ska se inbjudande ut och locka till lek och lärande.

Vad är bäst med ditt jobb?

Att få mötas av den genuina glädjen barnen sprider varenda dag - det är helt fantastiskt. Jag tycket det är otroligt spännande att få ynnesten att följa deras utveckling. Det är en oslagbar känsla att se dem växa och bli till små självständiga individer med hjälp av den miljö och de förutsättningar vi ger dem.

Vad jag också uppskattar är att arbeta i lag som vi gör. Vi stöttar varandra och tillsammans skapar vi verksamheten. Att få vara med och forma vår framtid är ett ärofyllt uppdrag.

Hur trivs du med Haparanda stad som arbetsgivare?

Jag trivs väldigt bra. Innan jag började arbeta för Haparanda stad så var jag anställd inom en fristående verksamhet, men jag valde att byta arbetsgivare. En bidragande orsak var att jag ville bli en del av det stora kontaktnätet som finns inom kommunen (med alla förskolor). Jag upplever att kommunen vill driva utvecklingen inom förskolan framåt. Det uppskattar jag.

Skulle du rekommendera andra att jobba här?

Ja, det skulle jag. Vi behöver fler drivande och engagerade förskollärare med ett genuint intresse av att bedriva en verksamhet för utveckling och lärande.

Senast uppdaterad: